Beciurile Cricova, Republica Moldova
Beciurile Cricova din Republica Moldova sunt unul dintre cele mai remarcabile obiective turistice și vinicole din țară.
Perla vinificației moldave „Cricova” SA, reprezintă un complex subteran unic, bine-cunoscut în întreaga lume prentru labirinturile sale uriașe, și mai ales prin vinurile sale excelente. „Cricova” este prima întreprindere din Republica Moldova, care produce vin spumant după metoda celebrului călugăr Pierre Perignon.
Cele mai lungi coridoare, pline cu vin, se întind pe o lungime de peste 120 km. Teritoriul este supravegheat cu grijă de lucrătorii din Cricova, în pivnițele, cu pereții de calcar, sunt păstrare vinuri, care sunt considerate perlele vinificatorilor moldoveni.
Tehnologia „Methode traditionnelle” este un proces complex și delicat, care constă în, fermentarea secundară în sticlă și cu o maturare ulterioară cuvée.
Cramele Cricova din localitatea Cricova, Republica Moldova, situat la 11 kilometri de Chișinău, reprezintă un adevărat oraș subteran. Galeriile, săpate la o adâncime de până la 100 de metri, se întind pe o suprafaţă de 120 de kilometri.
Având în vedere dimensiunile mari ale galeriilor, aceste sunt împărţite în străzi şi bulevarde ce poartă numele vinurilor care se păstrează aici, cum ar fi Cabernet, Riesling, Fetească, Aligote, Sauvignon.
În galerii se păstrează o temperatură constantă de între +10 şi +12 grade Celsius şi o umiditate relativ constantă de 98 de procente. Aceste temperaturi se datorează tipului de piatră în care este construită crama.
Începutul acestor crame a avut loc în anul 1947, când galeriile subterane au fost studiate de patriarhul Petru Ungureanu. Acesta a produs vinul spumant după metoda celebrului călugăr Dom Pérignon. Astfel, în 1952, a fost fondat Combinatul de Vinuri de la Cricova.
Vinurile sunt păstrate în caze, iar fiecare cază are un număr special care cuprinde toate informaţiile necesare despre aceste sticle.
În prezent, în oraşul subteran de la Cricova sunt păstrate peste 200 de soiuri de vin, multe dintre ele foarte rare, unice în lume. Câţiva dintre cei mai puternici oameni de pe Planetă, Vladimir Putin sau Angela Merkel de pildă, îşi păstrează în beciurile străvechi colecţiile personale. Şi tot în crama din Republica Moldova se învechesc şi câteva sute de sticle care i-au aparţinut mareşalului nazist Hermann Goering.
Turiştii care ajung la Cricova află poveştile şi legendele unui loc în care se produce vin după o reţetă veche de peste 500 de ani. În anul 1914, pe teritoriul Basarabiei se aflau cele mai multe plantaţii de viţă de vie din Imperiul Rus. În perioada interbelică, Moldova era unul dintre cei mai importanţi exportatori de vinuri din regiune. După ce teritoriul a intrat sub stăpânirea Uniunii Sovietice, Republica Socialistă Moldovenească a devenit principalul producător de vinuri din cea mai mare ţară a lumii. Fiecare a doua sticlă de vin şi a treia de şampanie erau produse din strugurii Moldovei.
Cricova este o destinaţie turistică pe care merită să o vedeţi. Dacă vinul produs aici se exportă, în prezent, în 27 de ţări, în oraşul subteran din Moldova au ajuns până acum vizitatori din peste 100 de state, de pe toate continentele.
Printre altele, Beciurile Cricova este considerată a fi un oraș subteran incredibil de imens. Străzile sunt atât de largi încât poți trece cu mașina pe ele, și de asemenea au denumiri în cinstea celor mai populare vinuri care sunt păstrate pe ele, Pinot, Aligote, Cabernet, Feteasca.
Vinurile capătă calitățile incomparabile și complet unice, în liniștea totală, deoarece în astfel de dimensiuni incredibile, sunetele în alte capete ale străzilor nu ajung. Mai mult de 30 de milioane de litri de vin sunt păstrate în pivnițe.
Doar astăzi, combinatul de vinuri ”Beciurile Cricova” se poate mândri de un număr mare din cele mai bune vinuri de masă roșii și albe, precum și mai mult de 15 mărci de șampanie și vinuri spumante cu cele mai înalte calități gustative.
Cele mai vechi vinuri din pivniță datează din 1902, dar pe lângă vinurile moldovenești mai există și vinuri din multe alte țări, cum ar fi Franța, Spania, Italia, dăruite Beciurile Cricovade către oamenii de stat veniți din aceste țări. De asemenea, Beciurile Cricova este singurul combinat din întreaga Republică Moldova, care păstrează secretul de producere a vinului spumant francez. Metoda franceză clasică constă în maturarea în sticle aproximativ trei ani.
Degustarea a diferitor soiuri, probarea a celor mai bune tipuri de vinuri din Moldova pot fi savurate în sălile de degustare. Beciurile Cricova În afară de degustare, puteți admira arhitectura specială a sălii, o priveliște fascinantă.
Beciurile Cricova sunt deschise pentru tururi și degustări pentru publicul larg. Vizitatorii au ocazia să exploreze coridoarele subterane, să învețe despre procesul de producție a vinului și să deguste diferite soiuri de vinuri.
Beciurile Cricova sunt nu numai un centru vinicol, ci și un important simbol al culturii și tradițiilor viticole din Moldova. Ele au fost vizitate de numeroase personalități internaționale și sunt considerate unul dintre punctele de reper turistice ale țării.