Muzeul de Arheologie și Antropologie, Republica Moldova
Muzeul de Arheologie și Antropologie din Republica Moldova este una dintre instituțiile culturale importante ale țării, dedicată conservării, studierii și promovării patrimoniului arheologic și antropologic al Moldovei.
Muzeul de Arheologie și Antropologie din cadrul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” a cunoscut câteva etape în formarea sa. Inițial, a fost prevăzut ca o sală de expoziție și a fost realizat grație unui proiect comun, la inițiativa Centrului de Cercetări Arheologice din Republica Moldova (CCARM) și implementat cu ajutorul financiar al Departamentului de Stat al SUA și Fundației Soros Moldova.
Sala de expoziție a fost inaugurată în anul 2003 și reunea vestigii arheologice reprezentând diferite epoci istorice descoperite în zona Orheiul Vechi, cu 2 expoziții permanente.
Din anul 2020 sala de expoziții a suferit modificări și recondiționări, iar printr-un ordin intern a fost creat Muzeul de Arheologie și Antropologie, a căror expoziții permanente au fost îmbogățite cu materiale arheologice și antropologice, acesta însumând 186 piese și 2 schelete umane.
Muzeul găzduiește o colecție variată de artefacte arheologice și antropologice, care ilustrează istoria și cultura popoarelor care au trăit pe teritoriul Moldovei de-a lungul mileniilor. Expozițiile includ obiecte precum unelte preistorice, ceramică, bijuterii antice, statui și alte artefacte semnificative.