Cascadele Beusnitei
Situate la marginea poienii cu acelasi nume, Cascadele Beusnitei reprezinta un monument al naturii cu o insemnata valoare turistica, geologica si peisagistica.
Succesiunea de cascade de pe Raul Beu in amonte de Lacul Ochiul Beiului formează Cascadele Beusnitei. Acestea fac parte din cadrul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita si au o inaltime de 15 m (cea mai mare).
Cascadele au luat nastere prin actiunea apei timp de milenii in substratul (solul) calcaros si pot fi grupate astfel: cascadele din portiunea inferioara – cuprinse intre confluenta Beusnitei cu Beiul si Poiana Beusnitei; cascadele din portiunea superioara, verticale si zgomotoase, apa lor cazand in dorne adanci.
Cea de-a treia cascada este cea mai salbatica, apa alunecand in numeroase perdele, printre muschi.
Traseul pana la Cascadele Beusnitei nu este deloc usor deoarece exista obstacole la confluenta Beusnitei cu Ochiul Beiului.
Legenda spune ca apele spumoase ale cascadei reprezinta voalul de mireasa al pastoritei indragostite de fiul Beiului, iar apa ce curge din cascada se intalneste cu apa din izvorul ce alimentează Lacul Ochiul Beiului, pornind vesele catre varsare.
Situate în zona de protecție strictă cu statut de rezervație naturală din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, Cascadele Beușniței reprezintă un obiectiv un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, și un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică.