Cascada Bigăr

Cascada Bigăr este una dintre cele mai pitorești și apreciate atracții naturale din România, situată în județul Caraș-Severin, în inima Munților Aninei. Această cascadă unică atrage anual mii de turiști datorită frumuseții sale deosebite și a legendei romantice care o înconjoară.​

Rezervatia naturala are o suprafata de 176,60 ha, este inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita si reprezinta o zona colinara cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, vai, lapiezuri, doline, ponoare, pesteri, avene, poiene si pajisti. Fauna este alcatuita din mamifere, pasari, reptile, broaste si pesti; iar flora (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor banatean) este specifica grupelor montane din Muntii Banatului.

Cascada Bigăr este formată de apele Izbucului Bigăr, un izvor carstic puternic alimentat de apele subterane ale Munților Aninei. Apa izvorului, bogată în calcar, curge peste un perete stâncos acoperit cu mușchi, formând o cădere de apă spectaculoasă de aproximativ 7 metri înălțime. Particularitatea cascadei constă în modul în care apa se răspândește uniform pe suprafața convexă a stâncii, creând un efect vizual asemănător unui voal delicat.

Izbucul Bigar este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei.

Dupa circa 200 m, apa izvorului (bogata in calcar) se varsa in raul Minis de pe un prag stancos, formand o cascada de tuf calcaros, ce poarta numele de Cascada Bigar.

O legendă locală adaugă un farmec aparte acestei cascade. Se spune că o tânără fată, născută din părinți care nu puteau avea copii, a fost blestemată să nu se îndrăgostească niciodată. Cu toate acestea, ea s-a îndrăgostit de un tânăr pe nume Bigăr. Pentru a o proteja de blestem, tatăl ei a închis-o într-o peșteră de lângă izvor. Suferința fetei a impresionat o vrăjitoare, care i-a transformat părul într-o cascadă, iar lacrimile ei s-au transformat în apele acesteia. Tânărul Bigăr, copleșit de durere, s-a aruncat în apele cascadei, iar cei doi s-au reunit astfel în lumea de dincolo. Se spune că îndrăgostiții care beau apă din Cascada Bigăr vor avea parte de iubire veșnică.

Cascada Bigăr face parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, o arie protejată de aproximativ 176 de hectare, înființată în 1982 și declarată arie protejată în 1990. Zona este caracterizată de o biodiversitate bogată, incluzând specii de plante și animale specifice Munților Banatului, precum urși bruni, râși, vulpi, păsări și reptile. Flora include nucul comun, bujorul bănățean și alunul turcesc.

În apropierea Cascadei Bigăr, turiștii pot vizita Izbucul Bigăr, un izvor carstic spectaculos situat la aproximativ 10 minute de mers pe jos de la cascadă. De asemenea, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița oferă numeroase trasee de drumeție, peșteri și alte cascade impresionante, precum Cascada Beușnița.

În vara anului 2021, o parte semnificativă a cascadei s-a prăbușit din cauza eroziunii naturale și a greutății proprii. Cu toate acestea, zona rămâne o atracție turistică importantă, iar autoritățile locale au luat măsuri pentru a asigura siguranța vizitatorilor și pentru a conserva ceea ce a rămas din cascadă.

You may also like...

1 Response

  1. Catalin spune:

    Cascada Bigăr din Banatul Montan, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România, s-a prăbușit în această după amiază, puțin după ora 18.

    Motivul este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului. „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca. Acesta ne-a spu că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

    Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume. Mai mulți investitori locali au reușit să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte turistice care și-au pierdut, în aceste circumstanțe, obiectul principal de interes.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.