Locuri bizare din Romania: Varful Gugu
Un varf, o legenda, mai multe mistere. Reteta ideala pentru un loc bizar, care atrage anual multi turisti
Undeva in apropierea Retezatului, acolo unde se intalnesc Oltenia, Banatul si Transilvania , in Muntii Godeanu mai precis, la o altitudine de2291 metri, se afla Varful Gugu, varful cel mai inalt din Godeanu, dar care este celebru nu pentru asta, ci pentru ciudateniile legate de el.
Varful Gugu sau Muntele Gugu cum este cunoscuta zona aferenta varfului, este un spatiu inconjurat de mistere inca neelucidate. Multi turisti vin anual sa viziteze acest loc, dar este recomandat doar celor tari de inima.Se vorbesc multe legat de acest varf, dar unul dintre cele mai curioase lucruri este faptul ca la anumite ore din zi, muntele dispare privirii, si, in plus, au fost semnalate tot felul de fenomene luminoase stranii. Exista si o legenda care spune ca pe Muntele Gugu ar fi locuit Zamolxe si acesta este motivul pentru care muntele este considerat un loc sfant inca de pe vremea dacilor. Binenteles ca orice loc sfant dac, este insotit si de o legenda legata de tezaurul ascuns al dacilor. Si ca in mai toate locurile de acest fel, legenda vine la pachet cu cautatorii de comori, care sunt destui chiar si aici. Locuitorilor de pe aceste meleaguri li se mai spune si „gugulani“si sunt renumiti pentru longevitatea lor. Ei spun ca totul se datoreaza locului misterios in care locuiesc si a deosebitei incarcari energetice. Sunt oameni de stiinta care spun ca acest loc este unul dintre punctele energetice cele mai importante ale pamantului.
Pentru a ajunge pe Varful Gugu, una dintre rute porneste de la Campusel, de sub Retezatul Mic, apoi de acolo se urca panta spre Saua Paltinul, apoi se merge catre Varful Paltinul,si de aici catre Platoul Borascu. Apoi nu mai este mult si se ajunge pe Varful Gugu.
Multi dintre turistii veniti in zona pot sa jure ca au vazut varful disparand sau ca au vazut explozii de lumina tasnind chiar din munte (de fapt, niste fulgere globulare), care „au furat” varful spre cer si nu au putut dormi deloc din cauza unor „energii inexplicabile”. Altii spun ca s-au confruntat cu stari nemotivate de spaima, senzatii de sufocare, impresia ca sunt priviti. O alta ciudatenie este faptul ca nimeni nu isi explica cum de nu s-a inregistrat nimic filmat, din cateva ore de inregistrare. Varful Gugu este amintit si de Victor Kernbach in lucrarea sa „Enigmele miturilor astrale”, care spune ca acest varf este centrul unuia dintre„punctele energetice esentiale” ale Terrei. De asemenea, despre Vf.Gugu a scris și Jules Verne in romanul sau intitulat „Castelul din Carpati”, plasand actiunea romanului in aceasta zona, fara ca vreodata sa fi vizitat acest loc.
Renumele Varfului Gugu a depasit granitele tarii si anual, vin turisti din mai toata lumea, cu precadere din Germania, Franta sau Suedia, care vor sa surprinda pe obiectivul aparatului de fotografiat exploziile luminoase.