​Peștera Buhui

​Peștera Buhui, situată în Munții Aninei din județul Caraș-Severin, este una dintre cele mai impresionante formațiuni carstice din Banat. Cu o lungime de aproximativ 6.547 metri, este cea mai lungă peșteră din regiune și adăpostește cel mai extins râu subteran din România, râul Buhui, care străbate 2.100 metri din galeria principală .​

Pentru a o vizita este suficient sa ajungi in Anina. De aici, poti porni spre munte pe langa cimitirul de la marginea orasului pentru a ajunge la cabana Maial, iar de aici veti urma traseul spre Lacul Buhui.

Pestera Buhui are o lungime e 3217 metri, in interiorul sau curgand apele paraului Buhui.Frumusetea Pesterii Buhui nu poate s nu se faca remarcata vizitatorilor, o pestera plina de cotituri, cu sali destul de largi in care poti observa cele mai frumoase evenimente carstice.In interiorul sau nu avem cum sa nu remarcam Cascada Alba, pe peretele stang al Pesterii Buhui.

Pestera face parte din categoria celor mai admirate din regiunea Banatului datorita salilor mari incarcate cu concretiuni si a galeriilor sale nemaintalnite.
Cercetatorii recomanda intrarea dinspre Certej. Cu toate acestea, parcurgerea galeriilor pesterii se va face cu multa grija si prudenta numai de catre turistii antrenati si in prezenta unui speolog.

Peștera Buhui impresionează prin diversitatea formațiunilor sale carstice, incluzând stalactite și stalagmite spectaculoase. Galeria principală, parcursă de râul Buhui, prezintă numeroase cotituri și săli de dimensiuni variabile. Printre cele mai notabile formațiuni se numără Sala Urșilor, Sala Coloanelor și Sala Domurilor. Râul subteran formează cascade precum Cascada Mare și Cascada Mică, precum și lacuri care necesită traversarea cu barca pneumatică. În unele zone, bolta peșterii atinge înălțimi de până la 40 metri, în timp ce în altele coboară aproape de nivelul apei, necesitând deplasarea aplecată.

Parcurgerea integrală a Peșterii Buhui este dificilă și prezintă atât provocări de orientare, cât și obstacole fizice, precum cascade, lacuri și pasaje înguste. Este recomandat ca explorarea să se facă pe segmente, utilizând una dintre cele trei intrări menționate. Echipamentul minim necesar include cizme, cască și lanterne. Pentru siguranță, grupurile ar trebui să fie însoțite de un ghid experimentat, familiarizat cu peștera, de la Asociația Exploratorilor din Reșița.

Pestera Buhui face obiectul cercetarilor stiintifice ca urmare a problemelor de hidrologie carstica si biospeologie. De aceea, in anul 1969 a fost declarata rezervatie speologica.

Peștera Buhui are o valoare științifică deosebită, fiind subiectul unor cercetări în domeniile hidrologiei carstice și biospeologiei. În anul 1969, a fost declarată rezervație speologică . De asemenea, face parte din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, beneficiind astfel de un statut de protecție suplimentar .​

Peștera nu este amenajată pentru turism de masă, iar vizitarea sa necesită echipament specializat și experiență în explorarea peșterilor cu apă. Pentru o vizită completă, este recomandat să se colaboreze cu o asociație speologică . Timpul necesar pentru parcurgerea integrală a peșterii este de aproximativ 6 ore, implicând atât mersul pe jos, cât și utilizarea unei bărci pneumatice .​

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.