Mănăstirea de stil vechi Sfântul Mina
Mănăstirea Sfântul Mina este construită pe un loc înalt, cunoscut sub denumirea de «Dealul bisericii», de unde se poate vedea albia râului Moldova. Locul unde este amplasată astăzi Mănăstirea “Sf. Mina” din Roșiori este cunoscut sub denumirea de “Dealul Bisericii” pentru că pe acest deal au existat schituri cu obște de călugări, care au fost distruse din cauza vitregiilor vremurilor.
De aproape vezi o frumoasă și impetuoasă construcție, arhitectura bisericii aduce mult cu bisericile ștefaniene. În incinta mănăstirii găsim: biserica mare din zid de piatră, corpuri de chilii, paraclisul din incinta stăreției, turnul-clopotniță de la intrare și zidul înconjurător de piatră.
Mănăstirea Sfântul Mina are o obşte formată din şase călugări iar Stareţul mănăstirii este Arhimandrit Varnava Ene. Are hramurile “Sfântul Mare Mucenic Mina”, “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, “Sfântul Ierarh Vlasie” şi “Sfântul Apostol Varnava”, “Icoana Maicii Domnului “, Duminica a V-a după Sfintele Paşti „a Samarinencei”.
Mănăstirea „Sfântul Mina” din Roșiori este o mănăstire de călugări ortodocși de stil vechi amplasată în satul Roșiori din comuna Forăști. Cronicile istorice amintesc de existența unui schit dedicat „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, care a existat în secolul al XIX-lea.
În urma săpăturilor efectuate în perimetrul mănăstirii, au fost descoperite osemintele călugărilor îngropați aici, iar pe o cărămidă datând din 1864 a fost inscripționat numele unui ieromonah Porfir, care fusese îngropat lângă zidul bisericii. Schitul a căzut în paragină din motive legate de vicisitudinile vremurilor.
Acest al doilea schit a datat din 1934-1937. În anul 1937 călugării au fost risipiți în cele patru zări de către puterea vremii, împrăștiindu-se la alte mănăstiri. În acest al doilea schit, care avea o bisericuță de lemn acoperită cu șindrilă, a slujit Protosinghelul Gamaiil împreună cu schimonahul Varlaam, monahii: Chiriac, Gherontie, Nifon, Iftimie și alții.
Pe locul Sfântului Altar s-au plantat salcâmi care au dăinuit până la a treia rezidire. După colectivizare un oarecare sătean a venit să ridice piatra Sfintei Mese, dar din putere dumnezeiască roțile tractorului au explodat, așa că piatra Sfintei Mese nu a putut fi îndepărtată de locul Sfânt.
Odată cu schimbările aduse de revoluție, credincioșii din zonă au dorit să construiască biserică, ridicându-se un paraclis provizoriu, în formă de cruce, iar la începutul anului 1996 sub conducerea starețului Arhimandrit Varnava Ene s-a ridicat biserica mare din zid de piatră, corp de chilii, paraclisul din incinta stăreției, clopotnița și gardul din piatră înconjurător. Interiorul bisericii are catapeteasma, baldachinul Sfintelor Moaște și stranele făcute din lemn de stejar.
De când s-a început slujirea în sfânt lăcașul nou, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Mina”, la rugăciuni, slujitorii și credincioșii cereau Sfântului să le dăruiască o părticică din Sfintele Sale Moaște, fapt ce s-a realizat în scurt timp. Pe data de 9 februarie 2003, s-a adus Sfânta Raclă cu părticele din Sfintele Moaște ale Sf. M. Mc. Mina, Sf. Ier. Vasile cel Mare, Sf. Ier. Glicherie Mărturisitorul, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Sf. Mc. Haralambie și Sf. Mc. Florian însoțite de Sf. Acoperământ de pe Racla Sf. Mina din Egipt și la 11 iunie, s-a adus și icoana ”Axioniţa”.
O mare bucurie s-a înfăptuit pe 13 iunie 2004, printr-o părticică din Lemnul Sf. Cruci a Mântuitorului și părticele ale Sfinților Sf. Mc. Modest și Ermoghen primite de la Ierusalim. Apoi, în anul 2005, s-au primit părticele ale Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, Sf. Ier. Ghenadie și Sf. M. Mc. Pantelimon împreună cu icoanele Maicii Domnului.