Mănăstirea Piatra Tăieturii
Mănăstirea Piatra Tăieturii este un așezământ monastic situat la altitudinea de 1700 de m pe versantul vestic al Culmii Piatra Tăieturii din Munții Bistriței, aflat în arealul administrativ al Comunei Panaci din județul Suceava.
La început a fost un schit înfiinţat de ieromonahul Iosif Achirilei. Cum însuşi ctitorul ei mărturiseşte în istoricul mănăstirii, sfinţirea a fost făcută la 8 septembrie 1933, de Naşterea Maicii Domnului, de către mitropolitul Bucovinei, Nectarie Cotlaciuc. De câţiva ani, s-a reînfiinţat schitul din vârful muntelui Piatra Tăieturii, iar tăria credinţei se întrece aici cu tăria aerului de pe creste.
Ieromonahul Iosif Achirilei a fost omorât la 18 octombrie 1945, după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, în împrejurări nedesluşite. Viaţa monahală a continuat aici până la anul 1959, sub oblăduirea protosinghelilor Matei Bordoş, basarabean, între anii 1945 şi 1956, şi Doroftei Cocoş, între 1956 şi 1959. În anul 1959, mănăstirea a fost desfiinţată, prin decretul 410/1959, iar în 1962, demolată.
La 1 iunie 1990, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a dat binecuvântare de reînfiinţare şi reconstruire a schitului. Iar la 10 noiembrie 1991 a fost numit ca stareţ şi răspunzător cu rezidirea părintele Antonie Breuhescu, acum arhimandrit.Biserica a fost zidită exact pe locul vechii biserici de schit şi încorporează mormântul primului ctitor, ieromonahul Iosif. Are acelaşi hram ca şi schitul de la început, „Naşterea Maicii Domnului„.
Părintele arhimandrit Antonie a zidit şi un frumos paraclis, cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, o troiţă, în poarta de jos a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare”, şi a încorporat în mănăstire stânca din vârful Muntelui Piatra Tăieturii, de la care vine şi numele locului. La baza acestei stânci, care, datorită poziţiei ei dominatoare în această vale din mijlocul Călimanilor, a fost în vremea războiului cuib de mitralieră, e o peşteră, care a fost pictată şi sfinţită tot cu hramul Sfântului Antonie cel Mare.
Punctul de intrare pe traseul rutier către Mănăstirea Piatra Tăieturii, îl reprezintă centrul Comunei Panaci – intersecția spre stânga din fața Primăriei, semnalizată cu indicatoare. Prima parte a drumului (circa 2 km) care urmează Valea Chirileni, este betonată și urcă lin printre gospodării.
La sfârșitul acestei porțiuni drumul mai continuă să urce pentru câteva sute de metri pe firul văii, după care urcă abrupt pe versantul din dreapta al sensului de urcare pentru mai bine de un kilometru. Restul traseului urmează în mare parte curba de nivel până sub mănăstire, ultima parte fiind puțin mai solicitantă.
Odată ajunși în dreptul mănăstirii, pe partea dreaptă veți întâlni o troiță mare, iar la o sută de metri de aceasta, o intersecție. Pentru o vizită la mănăstire, urmați drumul din dreapta aproximativ 100 m.