Manastirea Zosin
Manastirea Zosin este o manastire ortodoxa din Romania situata in judetul Botosani, satul Baluseni din comuna omonima, la aproximativ 15 km sud de municipiul Botosani.
Ansamblul Manastirii Zosin a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Botosani din anul 2004, fiind alcatuit dintr-un singul obiectiv: Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” – ce dateaza din 1779.
Bisericuta are peretii tencuiti atat in exterior, cat si in interior, fiind pictata in anul 1834, direct pe lutul care acopera nuielele impletite ale zidurilor.
Biserica de lemn din cadrul Manastirii Zosin este una dintre foarte rarele biserici cu pereti din impletitura de nuiele cunoscute in Romania, care s-au pastrat pana in zilele noastre.
Noua biserica a Manastirii Zosin a fost sfintita in data de 26 septembrie 1993.
Ansamblul monahal Zosin a fost trecut in lista monumentelor istorice nationale in anul 2004, in mod deosebit datorita bisericutei vechi, de lemn, pe care inca o mai pastreaza. Bisericuta de lemn, inchinata Maicii Domnului, dateaza din anul 1779.
Manastirea Zosin isi face loc printre documente inca din anul 1779, cand dreptcredinciosul Tudorachi Basota ctitoreste o micuta biserica de lemn in padurea din apropierea satului Baluseni. Aceasta o aflam din pisania pastrata inca si astazi deasupra usii de lemn a bisericutei, cara mai zice: „Aceasta Sfanta Biserica este facuta de dumnealui satrariu Tudorache Basuta, care se cinsteste cu Hramul Adormirea prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, in zilele mariei sale Constantin Moruz, Voievod, in anul 1779, august 1.”
Abia in anul 1990, I.P.S Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in prezent Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a luat initiativa de reinfiintare a schitului si a asezamantului monahal din Zosin.