Catedrala romano-catolica Sfantul Iosif din Sighisoara
Catedrala romano-catolica, inchinata Dreptului Iosif, a fost construita in anul 1894, dupa demolarea Manastirii Maicilor Franciscane si a Turnului Lacatusilor. Aceasta se afla si astazi in partea nord-estica a cetatii, langa zidul de incinta.
Construita in stil eclectic, de catre arhitectul sighisorean Letz, biserica romano-catolica a suferit reparatii interioare dupa incendiul din 1983. Orga actuala este cumparata de la o biserica saseasca din imprejurimi si este construita de catre Karl Einschenk, in anul 1908.
Constructia bisericii a fost inceputa in anul 1895, in timpul preotului paroh Josef Weiss, si s-a ridicat pe locul in care a existat o biserica veche, din Evul Mediu, apartinand, inainte de Reforma, surorilor dominicane, iar dupa Reforma din anul 1723, fratilor franciscani. Sfintirea ei s-a facut de catre episcopul Transilvaniei Franz Lonhart, in data de 4 octombrie 1896.
Biserica si casa parohiala au fost proiectate de fratii arhitecti Letz.
Constructia, executata in stil neo-clasic, se inspira din traditia din nordul Italiei, cu arcade decorative, rozete romane, turn de clopote si tencuieli exterioare cu dreptunghiuri in relief. Aceasta biserica permite credinciosilor catolici din Sighisoara sa se simta intr-o ambianta traditionala catolica, si in acelasi timp sa se simta intr-o legatura moderna cu catolicismul mondial.
In locul unde s-a ridicat Casa Parohiala, a existat o manastire medievala. Vechiul cimitir catolic se intindea de-a lungul zidului de aparare a cetatii, in partea stanga a bisericii, pana la turnul de aparare.
In urma unui incendiu, in anul 1983, acoperisul si nava bisericii au fost distruse in intregime. Au fost refacute, cu materiale moderne, si cu forma actuala a tavanului. Din altarul principal a ramas numai statuia Dreptului Iosif. Din inventarul vechi s-au pastrat: cele doua altare din transept, cristelnita, precum si cadrele tablourilor de la cele 14 opriri pe Drumul Crucii.
In perioada anilor 2005-2007, biserica romano-catolica din Sighisoara a fost restaurata, renovata, atat in interior, cat si in exterior. Lucrarile au fost realizate cu ajutor financiar extern si intern. Au contribuit financiar: Arhiepiscopia Paderborn, Arhiepiscopia de Koln, Fundatia germana „Kirche in Not”, dar si Ministerul Cultelor si Culturii, Primaria Sighisoara, precum si donatiile credinciosilor sighisoreni.
In Evul Mediu, arhitectura religioasa a fost la fel de importanta ca si arhitectura militara. Nu intamplator, pe vechea stema a orasului Sighisoara (aflata astazi in Muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas) exista deviza „Nomen Domini turris fortissimo”, adica „Numele Domnului este cel mai tare turn”.