Cheile Babei reprezintă una dintre ariile protejate ale judeţului Maramureş, fiind amplasate în Podişul Someșan, în sudul judeţului. Podişul Someșan este parte componentă a Podişului Transilvaniei, alături de Podişul Secaselor şi Podişul Târnavelor.
Cheile Babei sunt chei epigenetice şi au fost săpate de către pârâul Poieni. Sunt un sector de îngustare, format în timpul străbaterii calcarelor epicontinentale eocene. Au fost declarate arie protejată, în special pentru a se conserva diversitatea biologică.
Versantul din dreapta are o mică pădure pe el, dar şi stânci de calcar, din loc în loc. Pe de altă parte, versantul din stânga este unul stâncos, care are câteva cariere produse de exploatarea calcarului pentru obţinerea varului.
Chiar în mijlocul Cheilor Babei se află unul dintre afluenţii pârâului Poiana, şi anume torentul Vâlceaua Dracului. Acesta are o lungime de până într-o jumătate de kilometru şi seamănă cu un canion.
Pe ulita ce duce de la Cluj la Zalau in satul Sanmihaiul Almasului faci dreapta pana in satul Hida. Acolo in centru localitatii vei vedea trei indicatoare: manastirea Voivodeni, manastirea Balan si manastirea Stramba. Poti alege! Spre Stramba o iei la dreapta si tot mergi cale de cativa km. La iesirea…
Parcul National Semenic – Cheile Carasului este situat in partea de sud vest a Romaniei avand o suprafata de 36,214 ha , si care cuprinde elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic. In perimetrul parcului national sunt incluse un numar de opt rezervatii naturale…
Gradina Botanica din Tulcea este un cadru adecvat pentru experiment, cercetare si protectia speciilor rare din flora spontana a Dobrogei. Din toate timpurile, viata omului a fost conditionata de cea a plantelor, contactul cu plantele determinand omul sa le cunoasca tainele si sa imbine cat mai armonios utilul cu frumosul.…