Cheile Șușarei
Rezervaţia naturală Cheile Șușarei se află în judeţul Caraş-Severin şi face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnița.
Cheile au fost declarate arie protejată încă din anul 1982, când specialiştii şi-au dat seama de importanța lor geologică, morfologică şi peisagistică.
Accesul în Cheile Șușarei se face de pe DN 57, traseul începând din Oraviţa. Se merge până la intersecţia drumului naţional cu DJ 571 şi apoi se urmează drumul până se ajunge în satul Sasca Montană. De aici, se merge pe Valea Şuşară, în amonte de râu, până când se întâlnesc cheile.
Rezervaţia naturală Cheile Șușarei se întinde pe o suprafaţă de aproape 248 de hectare şi a reprezentat o arie importantă încă din perioada interbelică, atunci când satul Sasca Montană şi cascada Şuşară erau legate printr-un drum pe care treceau multe trăsuri care se duceau în Banatul de sud. Astăzi, numai o potecă mai aduce aminte de acele vremuri.
Din punct de vedere geologic, Cheile Șușarei sunt alcătuite din calcare de Miniș, de Plopă inferioare şi superioare. În ceea ce priveşte morgologia, pot fi observate chei, doline, grohotişuri, pereţi calcaroşi, izbucuri, peşteri şi cascade.
Printre cele mai populare peşteri din rezervaţie, se numără Peştera cu Apă şi Peştera cu Nisip. Un alt obiectiv turistic la mare căutare este cascada Șușarei care se află chiar lângă satul Sasca Montană şi a cărei cădere atinge 15 metri.
Rezervaţia naturală Cheile Șușarei prezintă o importanţă ştiinţifică şi datorită florei şi faunei. Fauna este formată din urs, vultur alb, rândunica roşcată, râs, pietrar bănăţean, lăstun de stâncă şi lăstun mare, precum şi din viperă cu corn, scorpion şi şarpe orb.
Flora este şi ea una specială, fiind alcătuită din stânjenel, săbiuţa, bujor de munte, bujor bănăţean, garofiţa bănăţeană, vişin turcesc, alun turcesc, cornişor şi cărpiniţa, printre altele.