Cetatea Beroe se afla pe malul Dunarii, la 3 km sud de comuna Ostrov, pe o stanca inalta deaproximativ 30 m.
Cetatea este mentionata in itinerarii antice Tabula Peutingeriana si Itinerarium Antonini. In timpul lui Constantin cel Mare, cetatea a fost reparata, ca apoi in timpul lui Justinus II sa fie distrusa partial de atacurile avaro-slave, totusi fiind locuita pana la inceputul sec. VII. In sec. XI – XII fortificatia s-a suprapus cu o asezare medievala timpurie.
Cercetarile arheologice desfasurate in diferite etape au dus la descoperirea unor materiale si vestigii si din alte epoci istorice: bronz, neolitic, prima si a doua epoca a fierului.
Intre anii 1970 si 1973 s-au desfasurat sapaturi arheologice de catre Dumitru Valceanu si Alexandru Barnea, ce au dus la descoperirea a trei niveluri de locuire: primul dureaza pana la sfarsitul secolului al Vl-lea, urmat de doua niveluri de bordeie, din secolele X-XI.
Cercetarile au fost reluate in anul 1998 si au dus la descoperirea unui important material arheologic reprezentat de ceramica comuna (vase-borcan, castroane, opaite, caldari de lut), amfore, fragmente de vase smaltuite, unelte, obiecte de podoaba si monede.
Ruinele nu sînt protejate absolut deloc și au fost lăsate în nepăsare de către autoritățile statului. Nu există nimic amenajat pentru vizitare.