Cetatea Histria
Pe malul Lacului Sinoe se gaseste Cetatea Histria, prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei.
A fost infiintata la jumatatea secolului VII ac fiind apoi definitiv parasita in secolul VII pc. Intemeiata de negustori si navigatori greci cetatea Histria a avut o dezvoltare neintrerupta atat in perioada greaca cat si in cea romana, fiind multa vreme cel mai important centru economic de la gurile Dunarii. Asezarea era inconjurata de ziduri de aparare, alimentarea cu apa se realiza prin conducte iar strazile erau pavate cu piatra.
Uleiul de masline, vinurile, obiectele de podoaba grecesti erau schimbate pe grânele, mierea, ceara de albine, pieile de vita, pestele sarat, faclele din rasina pinilor ce existau odata pe aici, oferite de triburile locale.
Asezarea, inconjurata de un puternic zid de aparare, era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 km; strazile erau pavate cu piatra, iar institutiile de educatie fizica = gymnasion si cele cultural-artistice = museion cunosteau forfota obisnuita locurilor de acest fel.
Cetatea prospera si sub stapanire romana cand in oras incep sa se construiasca temple inchinate zeitatilor romane, terme si cartiere destinate cetatenilor instariti.
Din pacate golful Halmyris pe malul caruia se afla asezarea incepe sa se impotmoleasca cu nisip, inchizand iesirea directa la Marea Neagra. Cetatea Histria va fi definitiv abandonata dupa invazia avarilor care distrug o mare parte din asezare.
În prezent, se pot vizita: zidul de apărare, cu turnuri și bastioane, care închidea de la vest către lacul Sinoe suprafața mai mică a orașului roman târziu de circa 7 ha (cuprinzând fosta acropolă a orașului grecesc).
Acolo pot fi văzute ruinele conservate ale templelor grecești din zona sacră, străzi pavate și cartiere de locuințe sau ateliere, mai ales romane, terme, bazilici civile și creștine și, în centrul orașului, una dintre cele mai mari bazilici creștine din regiune, datând din secolul VI d.C.