Ruinele cetății Proslavita din Nufăru
Cetatea Proslavita este suprapusa in totalitate de catre localitatea Nufaru, fosta Prislava. Este situata pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe, la cca. 12 km in aval de orasul Tulcea.
De la inceputul sec. XX, au fost semnalate existenta unor ziduri de incinta si un bogat material arheologic. Cu prilejul sapaturilor arheologice care se desfasoara sub forma unor sondaje practicate in putinele zone libere de constructii, din intravilanul localitatii Nufaru, au fost descoperite materiale arheologice, esalonate cronologic din epoca elenistica pana la evul mediu.
O parte din zidul de incinta estic cu turn, a fost descoperit in curtea Dispensarului uman si a fost pus in valoare sub forma unei constructii de protectie amenajata deasupra monumentului (punct vizitabil).
In zona de nord a asezarii, foarte aproape de punctul de traversare a Dunarii cu bacul spre Delta, a fost descoperita instalatia portuara a cetatii (punct vizitabil).
Materialul arheologic si numismatic, impresionant din punct de vedere cantitativ, au atras atentia specialistilor care au incercat sa localizeze aici cateva dintre cele mai importante centre mentionate de izvoarele scrise.
Astfel, au existat propuneri de localizare la Nufaru a Preslavului Mic sau Periaslavetului mentionat in sec. X, sau a Proslavitei, toponim inregistrat pentru prima data pe o harta nautica din sec. al. XIV-lea.