Cetatea Romană de la Halmyris
Cetatea romană de la Halmyris se găsește pe teritoriul actualei localități Murighiol, județul Tulcea, la 2 km SE de sat și 200 m N de șoseaua Murighiol – Dunavățul de Sus, 1,5 km S de brațul Sfântul Gheorge.
Zona are dovezi de locuire încă din perioada preromană, în apropierea cetății romane fiind identificată și cercetată o necropolă getică. Cercetările arheologice de amploare au început în 1981, continuînd și astăzi.Cetatea are o formă trapezoidală cu latura mică spre nord.
Începând cu secolul al II-lea se pare că cea mai importantă bază a flotei romane moesice a fost la Noviodunum, mulți foști marinari ai flotei întemeind lângă Halmyris chiar un sat al marinarilor, vicus classicorum, după cum apare pe o inscripție.
Există dovezi arheologice ale existenței umane în această zonă din perioada preromană, în apropierea cetății romane fiind identificată și cercetată o necropolă getică. Cercetările arheologice de amploare au început în 1981, continuând și astăzi. Cetatea are o formă trapezoidală cu latura mică spre nord.
În sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri și valul de apărare. Lângă cetate se găsește așezarea civilă de epocă romană, atestată printr-o inscripție (unicat în Imperiul Roman) care menționează “satul marinarilor”, aparținători flotei dunărene Classis Flavia Moesica.
Săpăturile arheologice au început aici în 1981. În anul 2000, în incinta sitului arheologic al cetății romane Halmyris, a fost descoperită o bazilică episcopală.
Pe 15 august 2001, în cripta situată sub altarul acesteia au fost identificate rămășițe umane ce păstrau urme de violență extremă , ale unor creștini. Inscripția din mormânt, a servit la identificare acestora ca aparținând celor, a căror viață și patimi sunt relevate în colecția hagiografică Acta Sanctorum ca fiind preotul Epictet și monahului Astion, „martiri ai Halmyrisului din Scythia”.
Tot la Halmyris, în cripta basilicii, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion. Cetatea a continuat sa funcționeze până la începutul secolului al VII-lea d. Hr.