Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei reprezintă o bijuterie naturală situată în inima Dobrogei, oferind vizitatorilor peisaje spectaculoase și o incursiune în istoria geologică a regiunii. Situate la aproximativ 40 de kilometri de Constanța, aceste chei se întind pe o suprafață de circa 10 kilometri, traversând comune precum Cogealac, Grădina, Mihail Kogălniceanu, Pantelimon, Săcele, Siliștea și Târgușor.

Începând cu localitatea Mihail Kogălniceanu, de-a lungul şoselei până în localitatea Ramnicu de Jos, se desfăşoară Cheile Dobrogei. Peisajele sunt de o frumuseţe rară – şanţuri naturale şi chei brăzdează malurile abrupte ale văii, peşteri săpate în calcar, precum „La Adam” şi „Peştera Liliecilor” cu specii de plante deosebite, dar şi descoperiri arheologice importante. Rezervaţia este formată din calcare din perioada jurasicului, aici găsindu-se o faună şi o floră de interes deosebit. Calcarele cheilor reprezintă rămăşiţe de atoli, ceea ce justifică forma semirotundă a pereţilor. Pereţii sunt orientaţi est/vest şi nu au o înălţime mai mare de 40m.

Cheile Dobrogei s-au format în urmă cu aproape 2 milioane de ani, oferind un peisaj carstic uluitor, cu numeroase sectoare de chei, acum mult mai tocite decât în trecut. Inițial, aceste stânci aveau peste 1000 de metri înălțime, însă agenții externi, precum apa și vântul, le-au erodat continuu, până au ajuns la înălțimea actuală, de puțin peste 100 de metri.

Platourile calcaroase cu forme ciudate, bătute de trecerea apei, care mărginesc de o parte şi de alta şoseaua. Alături de frumuseţile naturale, zona este presărată şi cu numeroase urme arheologice, în special cele găsite în peşterile presărate de-a lungul Cheilor Dobrogei – resturi de unelte, vânat şi chiar urme osteologice ale tipului de oameni care populau această zonă în epoca preistorică. Zona este foarte cunoscută. Vizitatorii sunt turişti sau localnici. Turistii sunt îndrumaţi de unele materiale de descriere a Dobrogei, de recepţioneri sau de cunoştinţe. Astfel, majoritatea celor care vizitează zona sunt informaţi fie din surse apropiate, fie au nimerit din întâmplare.

Zona Cheilor Dobrogei este caracterizată de o biodiversitate remarcabilă, fiind declarată arie protejată în 2007. Pe teritoriul lor se întâlnesc 14 peșteri și specii deosebite de păsări, precum pescărușul albastru, turturica, gâsca cu piept roșu sau șerparul. De asemenea, zona găzduiește faună fosilă și peisaje abrupte impresionante.

Cheile Dobrogei oferă numeroase oportunități pentru drumeții, plimbări și chiar cățărări sau alpinism, dacă ești bine echipat și antrenat. Peisajul de o frumusețe rară pe care îl oferă Cheile Dobrogei este la doar 40 de km de Constanța, fiind ușor accesibil dinspre București prin localitatea Târgușor. După ce ieși din sat, la aproximativ 7 kilometri vei găsi un indicator pe care scrie „Rezervația Cheile Dobrogei”.

Pentru a ajunge la Cheile Dobrogei, există două rute principale: fie pe DN 22, în dreptul localităților Gura Dobrogei sau Palazul Mic, fie pe DN 2A, prin localitatea Mihail Kogălniceanu, ajungând la Târgușoru. Drumurile sunt în general bune, permițând accesul facil cu mașina. Odată ajunși, vizitatorii se pot bucura de peisajele pitorești, pot explora peșterile sau pot organiza picnicuri în natură.

Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.