Manastirea Dumbraveni
Manastirea Dumbraveni, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului si Sfantul Emilian de la Durostorum, se afla sub jurisdictia Arhiepiscopiei Tomisului. Este situata in partea de sud a judetului Constanta, la 35 de kilometri de orasul Negru Voda, pe teritoriul comunei Dumbraveni, la marginea drumului judetean Independenta-Dumbraveni.
Manastirea este amplasata intr-o zona de veche traditie monahala. intr-una dintre vaile de aici, a fost identificat un complex monahal paleocrestin, locuit in perioada romano-bizantina – sec. IV-VI – si timpuriu medievala – sec. IX-X. Este cea mai veche manastire descoperita pana in prezent pe teritoriul tarii noastre, alaturi de cea de la Slava Rusa (jud. Tulcea) – sec. IV-VI.
Manastirea actuala de la Dumbraveni, proiectata drept continuatoare a asezamantului paleocrestin descoperit aici, a fost infiintata la 1 iulie 2001. Paraclisul manastirii a fost ridicat intre anii 2007-2009 si sfintit in ziua de 13 septembrie 2009. Primul corp de chilii a fost inceput in anul 2004. Lucrarile de constructie sunt in curs de executie. Doar in aripa de nord, parterul a fost amenajat pentru folosinta monahilor. Proiectul manastirii prevede ridicarea in viitor a bisericii mari, a altor doua corpuri de chilii si a unei clopotnite.
Paraclisul, cu hramul Sfantul Mucenic Emilian de la Durostor, urmeaza linia stilului arhitectonic moldovenesc. Este de plan triconc si se compune din naos si altar. Absidele laterale sunt poligonale cu cinci laturi. Cea a altarului este poligonala cu trei laturi. La exterior, locasul de rugaciune este impodobita cu o singura turla cu sectiune octogonala, amplasata deasupra traveei de rasarit a naosului, pe axul longitudinal al edificiului.
Dupa terminarea tuturor corpurilor de cladire proiectate, planul general al manastirii va urma linia unui patrulater discontinuu, in centrul caruia se vor afla biserica mare si paraclisul asezamantului.