Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Lipnița
Din mila lui Dumnezeu nascuta pe pamântul binecuvântat al Dobrogei, Manastirea Sf. Ioan Botezatorul – Lipnita s-a hranit din istoria crestina a acestor meleaguri si s-a adapat din traditia monahala care este atât de îndelungata si de bine înradacinata în tinutul dintre Dunare si Mare.
Acest sfânt locas monahal este situat pe drumul care leaga Manastirea Sf. Apostol Andrei de Manastirea Dervent, doua puncte de reper ale trecutului crestin al acestor meleaguri. Si daca cele doua manastiri amintite sunt strâns legate de Apostolul Cel Întâi Chemat, noua manastire înfiintata în noiembrie 2004 a fost închinata Sfântului Ioan Botezatorul, cel care a fost primul dascal al Sfântului Apostol Andrei.
Iar al doilea ocrotitor al noii manastiri a fost numit Sfântul Mucenic Dasie, martir dobrogean care a trait în secolele III-IV si a fost rod vrednic al semintei crestine aruncate în acest tinut de Sfântul Apostol Andrei.
În acest mod, noua manastire s-a dorit înca de la începuturile ei a fi o ofranda adusa sfintilor din primele secole crestine si în acelasi timp o permanenta amintire pentru lumea contemporana a faptului ca neamul nostru s-a nascut crestin si ca suntem datori sa pastram si sa transmitem mai departe, generatiilor viitoare, samânta crestina adusa aici de Sf. Apostol Andrei si pastrata cu atâta jertfa de doua mii de ani, precum si sa facem cunoscut tuturor „rodul bogat” pe care l-a adus aceasta samânta în tinutul dintre Dunare si Mare.
Orice lucru facut pentru Dumnezeu cere jertfa, astfel încât si noua manastire a pornit de la un simplu grajd amenajat, donat de domnul Danciu Stelian, locuinta care a folosit timp de mai multi ani atât ca paraclis, cât si ca un corp de chilii pentru mica obste de maici adunata aici.
În octombrie 2005 s-a început construirea casei monahale pe pamântul donat de Primaria Comunei Lipnita, iar în ziua de 29 august 2006 s-a pus piatra de temelie a paraclisului acestei manastiri, închinat Sfântului Mucenic Dasie ( praznuit la 20 noiembrie).
La aceeasi data s-au sfintit si cele doua clopote donate manastirii de familia Marian si Elena Simuloiu, de acum chemându-ne si ele cu glasul lor sa ne amintim de trecutul crestin al Dobrogei si sa-i cinstim pe sfintii care prin viata si prin jertfa lor au întarit credinta în acest tinut binecuvântat.
Cea mai mare bucurie a fost însa pentru noua manastire ziua de 6 iulie 2006, când Înalt Prea Sfintitul Ilarion, Mitropolit de Silistra (în Bulgaria), neuitându-se la saracia micului asezamânt monahal de curând înfiintat, a daruit acestuia o particica din mâna Sfântului Mucenic Dasie.
În acest fel, sfântul ocrotitor al noii manastiri a binevoit sa vina si pe pamântul românesc al Dobrogei pentru a fi spre închinare si spre ajutor tuturor celor care vor alerga la racla cinstitelor sale moaste, smerindu-se asemenea Stapânului sau Care pogorându-Se pe pamânt a ales a se naste într-un grajd saracacios.
În ziua de 29 august 2009 a fost sfinţit Paraclisul de la demisolul bisericii închinat Sfântului Mucenic Dasie. Paraclisul a fost construit după planurile domnului arhitect Ion Bârlădeanu şi ale domnului inginer Gheorghe Oprea, pictura fiind realizată de către domnul Adrian Botea. Paraclisul este placat cu piatră şi împodobit cu pictură bizantină repezentând sfinţi din Dobrogea şi scene din viaţa Sfântului Mucenic Dasie.
O alta mare binecuvantare pe care Dumnezeu a daruit-o manastirii a fost primirea unei particele din cinstitele moaste ale Sfantului Ioan Botezatorul, cu ocazia sarbatoririi hramului in ziua de 29 august 2010.
Astfel, in prezent, in Paraclisul manastirii se află spre închinare moaştele Sfântului Mucenic Dasie si ale Sfantului Ioan Botezatorul, precum şi o copie adusă din Rusia a icoanei făcătoare de minuni „Maica Domnului – Potoleşte întristările noastre”.
Prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Mucenic Dasie împreună cu toţi sfinţii Dobrogei, cunoscuţi şi necunoscuţi, ocrotesc acest pământ binecuvântat şi se roagă pentru întărirea credinţei şi mântuirea neamului nostru care s-a născut creştin.
Iar noi, fiii lor, le aducem laudă şi cinstirea cuvenită şi ne încredinţăm sfintelor lor rugăciuni pentru a ne ajuta să le urmăm pilda vieţuirii şi împreună cu ei să ne bucurăm în Împărăţia Cerurilor în vecii cei nesfârşiţi. Amin.