Mănăstirea Sfinții Epictet și Astion Capidava
Deasupra marelui fluviu, pe malul dobrogean al Dunarii, in vestul judetului Constanta, parca suspendata deasupra batranului Danubiu pe care lumea antica il diviniza ca pe o sacra personalitate, este situata Manastirea Capidava.
Aflata abia la inceput de drum, numita astfel dupa cetatea feudala timpurie din apropiere, ale carei ruine din vremea noastra, sunt ramasitele zidurilor, turnurilor si constructiilor interioare, care dateaza din ultima etapa de existenta a cetatii, secolele III d. Hr. – inceputul sec. IV d. Hr. din timpul imparatilor Diocletian si Constantin cel Mare, inainte de disparitia ei ca urmare a distrugerii barbare din anul 1036 si apoi 1064.
In urma cu 4 ani Inalt prea Sfintitul Arhiepiscop al Tomisului – Teodosie, cunoscand ca la Capidava a fost o episcopie care dateaza de la cel putin inceputul sec al VI-lea si de asemenea cunoscand ca, oricare centru episcopal avea si statut de manastire, avand in cadrul lui si un numar de monahi cu misiuni si rosturi incredintate de mai marele lor, episcopul, a hotarat infiintarea aici, la Capidava, a unei manastiri de maici cu viata de obste.
Ea a fost intemeiata in anul 2007. Manastirea Capidava aflata pe teritoriul comunei Topalu in apropierea satului si cetatii Capidava, langa soseaua Cernavoda – Harsova, este asa cum déjà am spus, abia in faza de crestere.
La ridicarea acestui sfant locas o contributia esentiala a adus-o prin binecuvantarea I.P.S. Teodosie ctitorii Protos. Iustin Petre de la Manastirea Sf. Ioan Casian, care era atunci exarhul manastirilor din Dobrogea, Preotul Mihail Popa cu familia, si credinciosii locului prin diverse donatii, in frunte cu Maica Stareta Monahia Mihaela Pantea cu obstea.
“Mult-patimitorilor pentru Hristos, Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, primiti acum aceasta rugaciune de la noi, cei ce plecam genunchii Inaintea sfintei voastre icoane si, precum ati luminat ochii orbilor si ati daruit vindecare slabanogilor, tot asa tamaduiti-ne si pe noi de toata neputinta trupeasca si sufleteasca. Paziti-ne de tot raul cel aducator de moarte trupeasca si sufleteasca si, din tot necazul, grabnic ne izbaviti, pe noi cei ce cinstim pomenirea voastra si marturisim minunile pe care, cu puterea Sfintei Treimi, le savarsiti, celor ce cu credinta, canta Lui Dumnezeu: Aliluia!”
Sfintii Epictet si Astion sunt primii martiri crestini de pe pamantul tarii noastre iar pana in anul 313 cand s-au oprit persecutiile crestinilor, s-au mai adaugat si alti martiri in cetatile dobrogene, cum ar fi: Niculitel, Axiopolis, Durostorum. A fost si vremea cand oamenii afland de la Sfintii Apostoli cuvantul evangheliei, s-au lasat cuceriti de sfintele invataturi si au acceptat credinta mantuitoare in Hristos.
Activitatea de valorificare a zestrei de spiritualitate si revigorare a traditiilor de viata crestina, care a cuprins in ultimele decenii intreaga Dobroge, s-a simtit si pe malul Dunarii in stravechea asezare de la Capidava.
Fiind abia la inceput, manastirea Capidava are nevoie de ajutoare pentru a-si termina asezamintele, pentru celelalte anexe firesti oricarei manastiri, pentru a-si ridica biserica ei, in prezent fiind terminate doar chiliile maicilor si a parintelui slujitor, si un paraclis in care se savarseste Sfanta Liturghie. Obstea manastirii in formare sub indrumarea maicii starete Mihaela Pantea cuprinde 4 maici si parintele duhovnic- slujitor, Ieromonah Eftimie Popescu.
Peste ani cand manastirea va fi finalizata, cand locul se va umple de cladiri si biserica impodobita cu icoane si flori, toate acestea vor fi istorie.
Iar “Dobrogea – vechea noastra Dobroge” al carui pamant este o comoara nesecata de amintiri istorice, isi va mai fi ctitorit un locas intr-o noua pagina de istorie ca o legatura peste timp de simtire crestina si iubire in Hristos.