Rezervația naturală Canaraua Fetii
În partea sud-vestică a Dobrogei de la noi, în imediata vecinătate a frontierei România-Bulgaria, există un culoar depresionar puțin adâncit în peisaj, o vale seacă mărginită de dealuri molcome care prezintă câțiva pereți calcaroși caracteristici canaralelor… un peisaj cu aspect geomorfologice interesante și o biodiversitate extraordinară.
Rezervaţia Naturală Pădurea Canaraua Fetii este situată în Podişul Dobrogei de Sud, în raza teritorială a oraşului Băneasa, spre limita acestuia cu comuna Lipniţa, sud-vestul judeţului Constanţa.
Accesul se face din partea de nord a rezervaţiei si este reprezentată de drumul naţional DN3 Constanţa – Ostrov, între localităţile Băneasa şi Lipniţa, drumul de exploatare până la cariera de piatră Canaraua Fetii şi apoi pe jos pe Valea Canaraua Fetii.
Aria protejată de interes local, Canaraua Fetii a fost înfiinţată în 1970, iniţial pentru protejarea mediului de viaţă a următoarelor specii: hoitarul – Neophron percnopterus, ţestoasa de uscat dobrogeană –Testudo graeca ibera şi fluturele balcanic – Zerynthia cerisyi.
Prin Legea nr. 5/06.03.2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a Zone Protejate s-a consolidat importanţa naţională a acesteia, fiind inclusă în categoria ariilor protejate naturale care au ca scop protecţia si conservarea unor habitate si specii importante sub aspect zoologic, forestier si floristic, oferind posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice şi educative.
Suprafaţa actuală a rezervaţiei este de 172 ha, poziţionată de o parte şi de alta a văii Canaraua Fetii care apare ca un culoar depresionar, puternic adâncit, mărginit de versanţi abrupţi, cu aspect de canion.
Din anul 2007 este parte integrantă a sitului Natura 2000 Pădurea şi valea Canaraua Fetii – Iortmac, care se întinde pe o suprafaţă de 14473 ha şi care acoperă mai multe zone cu grad de biodiversitate ridicat şi dintr-o plajă mai largă de habitate, aici fiind incluse nu numai păduri, ci şi păşuni, mlaştini, lacuri.
Potrivit legendei, în stâncile de pe Valea Ceairului, în apropierea graniței cu Bulgaria s-au stabilit niște tâlhari. Câteodată, ei le răpeau pe cele mai frumoase fete din satele vecine. Revoltați de situație, țăranii au dat foc locului în care se aflau hoții și au reușit să îi omoare pe toți cei care se aflau în grotă.
Ei au numit acel loc Canaraua Fetii, o denumire parțial bulgărească, deoarece, în bulgară, kanara înseamnă stâncă. Ulterior, denumirea a fost folosită pentru întreaga vale.