Grotele Preistorice din Năieni
Grotele Preistorice din Năeni se află situate în județul Buzău. Oricine își dorește să retraiască o parte din istoria neamului, să se transpună în perioada în care strămoșii noștri erau nevoiți să trăiască în grote se va putea îndrepta către localitatea Năeni.
Grotele preistorice din Năeni, destul de numeroase, diferite și răsfirate, sunt amplasate strategic, pe muchiile de sus ale dealurilor.
Grotele descoperite aici cu ocazia masivelor exploatări de calcar din secolul trecut au fost săpate în piatră acum 4.000 – 7.000 ani. Au fost amplasate în locuri cât mai greu de atins de către inamici și sălbăticiuni și serveau în primul rând drept adăpost.
În ele s-au descoperit inscripții rupestre, dar și oseminte, un altar, arme și unelte preistorice. Câteva dintre grotele preistorice aflate sub vârful dealului Colarea, la câteva sute de metri de necropola tracica, pot fi ușor vizitate.
Grotele preistorice se află situate într-o zona peisagistică de vis, chiar în vârful dealurilor Istriței, dealuri încărcate de istorie, cultură, civilizație, dar și de celebrele crame ale județului și ale țării. Grotele Preistorice din Năeni sunt așezate destul de aproape de Biserica dintr-o Piatră.
În interiorul grotelor preistorice au fost descoperite anumite urme de cenușă, oseminte care datează de pe vremea străbunilor noștri daci, dar și diferite încrustații pe pereții acestora, cunoscute a fi drept picturi rupestre.
Tot aici au fost descoperite și bine păstrate în colectii muzeale anumite unelte și arme cu o vechime considerabilă. Toate acestea i-au determinat pe speologi să le considere lăcașuri de origine preistorică, intitulându-le grote preistorice.
Numărul grotelor preistorice este destul de mare, având o așezare așa-zis strategică, pe vârfurile dealului Istrița, ferindu-se astfel de eventualele atacuri și cuceriri ale inamicilor.