Lacul cu nuferi și lotuși termali din Băile Felix
Situat la doar opt kilometri de orașul Oradea, lacul cu nuferi din Băile Felix este un paradis. Lacul, unic în Europa, bogat în ape termale, oferă un spectacol inediat al nuferilor și lotușilor.
Florile delicate, care plutesc pe apă, își deschid petalele pe timpul zilei, ca mai apoi, pe înserat, să se închidă la privirile curioșilor ce nu se mai satură de admirat. Grație apei calde, în lacul din stațiunea Băile Felix trăiesc și numeroase broaște țestoase și pești exotici.
Aici, într-un microclimat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc specii rare precum Nufărul alb (Nymphaea Alba), Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera), Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) și Chiparosul de Baltă (Taxodium distichum).
Nufărul alb (Nymphaea Alba) este o plantă erbacee, perenă, ocrotită prin lege, din familia nimfeaceelor (Nymphaeaceae), răspândită în Europa (inclusiv în România), Caucaz, Siberia, Asia Centrală. În România este o specie rară. Nufărul alb, cea mai cunoscută specie, preferă apele de adâncime relativ mică, de circa 30-150 centimetri. Frunzele sale verzi au o formă circulară caracteristică şi pot atinge diametrul de 30 centimetri.
Lotusul roz este cea mai renumită și prețuită floare dintre toate câte există, fiind asociată cu însuși Budda. Înflorirea are loc între aprilie și octombrie. Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) este o specie de nufăr care trăiește doar în zona Băilor 1 Mai.
Se consideră că această specie ar fi, probabil, un relict terțiar. Specia a fost descoperită în anul 1789 de botanistul P. Kitaibel, iar numele l-a primit ceva mai târziu, în 1908, când J. Tuzson îi dă această denumire deoarece se aseamănă cu nufărul de Nil.
Datorită unicității ei (situl Lacul Pețea este singurul areal unde se întâlnește această specie), Nymphaea lotus var. Thermalis a fost declarată încă din 1931, monument al naturii, în urma demersurilor profesorului Alexandru Borza.
Scăderea nivelului apei din Lacul Pețea a determinat acțiuni de salvare a nufărului termal, care s-au finalizat în 2015 cu mutarea primelor plante în Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi” din Băile Felix. Acestea s-au adaptat la noul mediu și se dorește popularea unui întreg bazin exclusiv cu acest frumos monument al naturii.
Lacul cu Nuferi și Lotuși oferă un spectacol inedit al naturii pe toată perioada anului. Situat în inima stațiunii Băile Felix, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice.
Nuferii îi veți găsi înfloriți tot anul, iar lotușii oferă o priveliște unică doar trei luni pe an, în perioada iunie-august. Lacurile sunt populate cu numeroase specii de pești exotici care trăiesc doar în aceste ape termale, iar pe lângă pești, întâlniți și broaștele teștoase, alți rezidenți ai acestor lacuri.
Nymphaea Lotus Thermalis este o specie subtropicală despre care se crede că a supravieţuit perioadei de glaciaţiune. În Băile Felix au mai fost aduse și alte două specii de nuferi, Nufărul alb şi Lotusul Indian, acesta din urmă fiind o specie adusă din Asia de S-E.
Acest mic colț de rai, cu ape termale pline de viață și de culoare atrag turiștii în număr tot mai mare. Păstrarea acestui mirific lac și promovarea sa, va face ca natura să capete altă însemnătate în agenda viitorului nostru tot mai tehnologizat.