Mănăstirea Coșoteni
Mănăstirea Coșoteni este o mănăstire ortodoxă din România situată lângă satul Coșoteni, comuna Vedea, județul Teleorman. Ctitorită în anul 1647 de către Matei Basarb pe locul unui vechi schit ce datează din vremea lui Negru Vodă, Mănăstirea Coşoteni este unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din Teleorman.
Mănăstirea se află la 35 de kilometri de Alexandria, pe drumul care leagă municipiul Roşiorii de Vede de comuna Vedea, la poalele dealului satului Coşoteni, într-un peisaj încărcat de istorie. Lăcaşul este închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Aici a funcţionat, pentru o vreme, o şcoală la care învăţau copiii boierilor din aceste locuri.Dovezi ale acelor vremuri sunt moşiile pe care le primea mănăstirea în dar şi care sunt atestate de hrisoavele lăcaşului. Pisania Mănăstirii Coşoteni datează de la 1 august 1647 şi se păstrează astăzi la Muzeul de Artă al României.
Monument istoric si de arhitectura religioasa, Biserica Sfantul Dumitru din localitatea Vedea, judetul Teleorman, este ctitoria lui Matei Basarab, fiind zidita in anul 1647. Biserica Cosoteni pastreaza minunata fresca din secolul al XVI-lea.
Biserica Sfantul Dumitru din Cosoteni este una dintre cele mai vechi si mai importante biserici din judet, atat din punct de vedere arhitectural, cat si din punct de vedere istoric, aceasta fiind ctitorie a lui Negru Voda.
Intemeiata in anul 1647, biserica din Cosoteni apare in bibliografia istoricului Stoicescu sub numele de „Manastirea Draganesti – Sfantul Dumitru”. Biserica este refacuta de Matei Basarab, impreuna cu Dinicu Buicescu spatarul si Dragusin Deleanu paharnicul, in anul 1647, ea fiind refacuta in anul 1708.
In biserica din Cosoteni se intalneste vechiul stil romanesc, de la inceputul secolului al XVII-lea, cu pronaos, naos cu abside laterale si Altar, separat de naos cu o tampla de zid. Biserica a fost marita cu un exonartex, disparut intre timp, si probabil a fost o biserica importanta in aceasta zona tinand seama de rangul ctitorilor.
Lucrarile de consolidare-restaurare au fost demarate in anul 1997, ele fiind finalizate in data de 20 decembrie 2006. In anul 2004, au avut loc interventii de urgenta pentru salvarea picturii murale in tehnica fresca.
Astazi, in biserica se tin unele slujbe pentru credinciosii din localitate. In jurul bisericii se gasesc nenumarate morminte, semn ca ea a fost folosita o perioada ca cimitir.