Mănăstirea Histria
Manastirea Histria a fost construita in vecinatatea cetatii Histria deoarece, conform parintelui staret Ioil „istoricul este legat de aceasta cetate care a fost un centru crestin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal, si sapte basilici paleocrestine. Am considerat ca suntem datori sa ridicam un asezamant monahal in memoria inaintasilor nostri”.
Manastirea Histria a luat fiinta pe 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusa trei ani mai tarziu. De atunci au fost construite un corp de chilii si altarul de vara, se lucreaza la constructia bisericii mari a manastirii, urmand sa fie inaltat si un paraclis in cinstea Maicii Domnului.
O mănăstire ridicată pe malul lacului Nuntaşi, pe pământul donat în memoria unui gospodar al satului, adună credincioşi de la sate din Dobrogea care vin să se închine în locul cu har. În memoria lui Ilie Gropoşilă, un gospodar din Istria, familia lui a donat Bisericii două hectare de teren de pe malul lacului Nuntaşi din judeţul Constanţa.
Lacul era faimos cândva pentru proprietăţile sale similare lacului Techirghiol, dar agricultura a afectat calităţile terapeutice ale apei şi nămolului. O singură condiţie au avut ai lui Gropoşilă: ca mănăstirea să poarte hramul Sfântului Ilie.
Este pe drumul naţional dintre Săcele şi Istria (DN226), la 7 kilometri de Cetatea Histria.