Mănăstirea Plopana
Mănăstirea Plopana a fost ridicată în perioada 2000 – 2009. Pe 16 mai 2004 a fost pusă piatra de temelie a bisericii. În mai 2012, cand am vizitat-o, încă se lucra la pictura interioară.
Mănăstirea a fost înființată pe locul fostului sediu al Fermei Pomicole 2 din Plopana, aflat în stare avansată de degradare și care a fost cumpărat de la stat de către călugării delegați atunci de Episcopia Romanului.
Cu multă trudă și cu multe greutăți din cauza neajunsurilor, s-a ridicat Biserica Catedrală a mănăstirii, din cărămidă, cu stâlpi de beton armat și centuri de rezistență, fiind acoperită cu tablă zincată. Biserica are formă de cruce treflată, cu pridvor deschis și este construită în stilul bisericilor ștefaniene.
În partea dreaptă a bisericii, este amenajat paraclisul cu hramul Sfântul Mare Mucenic Mina și o casă de oaspeți. În partea stângă, este construit complexul chiliilor din care fac parte chiliile călugărilor, bucătăria, trapeza, camere pentru arhondaric și camere pentru tabără de vară destinată copiilor din familii nevoiașe.
În latura de N-E, mănăstirea are amenajate anexele gospodărești cu o mini-fermă zootehnică, un atelier de tâmplărie și un mic atelier de pictură. Pe viitor, proiectul prevede construirea unei clădiri şi amenajarea unui spaţiu pentru tabăra de copii din familii sărace şi zone defavorizate cât şi alte activități social filantropice.
De pe colina pe care este ridicată mănăstirea, privind în vale, ni se înfăţişează o panoramă pitorească cu casele satului Plopana, peste care urmează dealurile îmbrăcate cu păşuni şi fâneţe În spre est, în vale, este livada de pomi care se continuă spre deal cu alte livezi care fac ca, primăvara, peisajul să fie unul mirific.
La mănăstire se poate ajunge destul de uşor şi datorită autobuzelor de transport public care circulă de mai multe ori pe zi spre Vaslui sau comunele din jur şi invers, spre Bacău.
Mănăstirea Plopana telefon contact: 0745897575