Mănăstirea Sfântul Apostol Filip Adamclisi
Mânăstirea Sfântul Apostol Filip se afla situată la marginea vestică a comunei Adamclisi, în sud-vestul podișului dobrogean, pe DN3, la 62 km de municipiul Constanța.
Localitatea Adamclisi, de o importanță crucială în istoricul amplasării Mânăstirii Sfântul Apostol Filip, se evidențiază prin prezența unor vestigii arheologice deosebit de valoroase pentru începuturile vieții creștine ale neamului nostru pe meleagurile Dobrogei.
Începuturile acestui așezământ monahal din apropierea cetații antice Tropaeum Traiani datează din anul 2005, când ieromonahul Andrei Mantea, cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a amplasat pe un teren donat de familia Stanca, primele barăci provizorii pentru firava obște ce urma să muncească la ridicarea actualei mânăstiri.
I-a urmat ca egumen ieromonahul Pahomie Filip în 2006, an în care la solicitarea IPS Teodosie, sfintele relicve ale celor cinci martiri necunoscuți din cetatea Tropaeum – Adamclisi, au fost aduse de la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române în Dobrogea, temporar la Mânăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei.
Apoi, în anul 2007 a început construcția bisericiiMânăstirii Sfântul Apostol Filip,situată peacest deal, la sud de situl arheologic al cetații Tropaeum Traiani, la cca 1 km. Lucrările au fost coordonate de starețul de atunci, ieromonahul Pahomie Filip.
În toamna aceluiași an au fost aduse sfintele moaște ale celor cinci martiri creștini, spre a fi depuse în raclele din cripta-altar abisericii-paraclis, cu ocazia hramului mânăstirii, pe 14 noiembrie.
Paraclisul mânăstirii are ca patroni pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel și este o construcție cu suprafața de 150 m.p.,fundația de beton armat, pereții confecționați din bârne groase de lemn, căptușite pe ambele fețe cușipci lemnoase tencuite și gletuite.
Acoperișul este confecționat din tablă de cupru pe suport de scânduri, având o turlă hexagonală pe naos și două cruci din inox aurit.La subsolul paraclisului a fost construită ocriptă în care se păstrează spre cinstire, raclele cu moaştele sfinţilor mucenici, asemănătoare criptei în care au fost găsiți.
Paraclisul a fost sfințit pe 14 noiembrie 2007 de IPS Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului. Concomitent au fost construite și clădirea chiliilor, cu trapeza și anexele gospodărești. Acestea sunt situate pe latura de vest a terenului mânăstirii, într-o clădire dreptunghiulară construită din cărămizi de lut nears și acoperită cu țiglă.
Din anul 2008 lucrările de finisaj și pictare a bisericii au fost coordonate de actualul stareț,ieromonahul Dorotei Rambet.
Pictura a fost realizată cu multă competență, dăruire și într-un autentic stil bizantin de pictorul Sergiu Ivas, care a utilizat culori tempera pe suport special de frescă și foiță de aur.Catapeteasma, iconostasul și stranele sunt confecționate din lemn sculptat cu pricepere de un meșterul nemțean Hantas Ion, asemenea și ușile din lemn masiv de la intrarea vestică în pronaosul bisericii.
În faţa bisericii-paraclis actuale, a fost construit un atrium, o curte interioară cu arcade, cu coloane placate cu piatră în aceeași notă cu antica cetate vecină. Pe acest perimetru, vis-a-vis de intrarea în biserică s-a construit turnul clopotniței, din beton armat placat cu piatră, acoperit cu țiglă și având în vârf o cruce mare de inox galben. Pe latura de sud a atrium-ului se construiește în prezent clădirea arhondaricului.
Realizată pe cadre din grinzi de beton armat cu pereți din cărămidă arsă, clădirea are suprafața la sol de 300 m.p, cu parter, etaj și mansardă. Lucrările sunt în curs, urmând ca acoperirea să se realizeze cu țiglă. Mansarda este construită pe schelet metalic cu pereți din sandwich-uri cu inserție metalică..
Biserica mânăstirii adăpostește spre cinstire prețioasele moaște ale Sfântului Apostol Filip, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, alături de moaștele sfinților cinci martiri necunoscuți descoperiți în cetateaTropaeum.
Mănăstirea Sf. Apostol Filip a fost înfiinţată în anul 2005, fiind construită la aproximativ un kilometru de cetatea unde au fost descoperite moaştele sfinţilor de la Adamclisi.
Sfintele moaşte au fost scoase la lumină în urmă cu peste 30 de ani, dintr-o criptă secretă, aflată sub cea mai importantă basilică din cetatea Tropaeum Traiani. În anul 2006 sfintele relicve au fost aduse de la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române în Dobrogea, la mănăstirea Sfântul Andrei, iar din anul 2007, au fost depuse la mănăstirea Sfântul Apostol Filip.
Mănăstirea Sfântul Apostol Filip Adamclisi a ars din temelii datorită unui scurt circuit la instalația electrică în anul 2019, luna octombrie.