Mănăstirea Tărcuța

Mănăstirea Tărcuța a fost ridicată la începutul anului 2000, inițial având hramul Sfântului Daniil Sihastru.  În prezent, Mănăstrirea Tărcuța, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” este o mănăstire de măicuțe.

Viața la Mănăstirea Tărcuța este mai aspră decât prin alte părți, în principal din cauza izolării și a temperaturilor scăzute din munți. Măicuțele fac foc și vara, odată la două seri, altfel nu se poate sta în chilii.

Noaptea sunt, deseori, doar 5 grade. Cel mai apropiat punct din care se poate vorbi este în Ardeluța, pe la mijlocul satului, unde are cineva o antenă. Dar nu merge decât o rețea.  Cel mai apropiat punct din care se poate vorbi la telefon este la 25 de kilometri distanță de mănăstire.

Atât părintele, cât şi maica stareţă s-au întâlnit cu lupi şi mistreţi. Noroc că erau la volan, feriţi de confruntări directe. Este motivul pentru care nu-i încurajează pe oamenii care vin la mănăstire să plece prin pădure, deşi peisajul este tentant. Vulpile sunt o altă prezenţă constantă în zonă; din cauza lor, gardul de la poiata mănăstirii a fost înălţat şi reparat, să nu mai poată intra la păsări.

În jurul Tărcuţei mai sunt doar câteva colibe de-ale localnicilor şi o casă. Pe vremuri, era un sat. Acum sunt reşedinţe de vară pentru crescătorii de animale, din ce în ce mai puţini.

Cei doi-trei, care stau cu oile la păşunat, se retrag spre sat pe 1 octombrie cel târziu. Rămâne doar obştea, cu vorbă puţină – măicuţele nu vorbesc decât dacă este necesar cu oamenii care vin la slujbă -, dar cu rugăciune şi muncă în fiecare ceas al zilei.

Distanţa mare faţă de ”lumea civilizată” implică liste lungi de cumpărături, minuţios făcute. Când maica stareţă pleacă la oraş, una din grijile principale este aprovizionarea. O altă grijă, la fel de importantă, este ”autostrada”, singura legătură cu asfaltul. În iernile bogate în ninsori, durează 7-8 ore până ce părintele reuşeşte să deszăpezească tot drumul, până în prima aşezare.

Localnicii din satele Tarcăului nu prea vin la mănăstire, pentru că nu au cu ce. Nu există niciun alt mijloc de transport în afară de maşinile personale.  Iar singurul om cunoscut care a călcat la Tărcuţa a fost Gigi Becali.

A venit după inundaţii şi a lăsat nişte bani.  Aşa se face că şi acum, după 11 ani, mulţi din sătenii de pe Valea Muntelui, când aud de Tărcuţa, chiar dacă n-au fost niciodată acolo, ştiu că este mănăstirea unde ”a dat bani Becali”.

Părintele l-a cam dojenit, pe tema publicităţii, dar Becali a spus că nu pentru publicitate vrea el să apară la televizor când face câte o faptă bună, ci pentru a-i îndemna şi pe alţii, care au bani, să ajute. La Tărcuţa n-a mai venit nimeni…

Un incendiu care a izbucnit, marţi, 19 iulie 2022 la Mănăstirea Tărcuţa din Tarcău, a distrus chiliile şi dependinţele lăcaşului de cult.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa, a declarat că o femeie a suferit arsuri uşoare la faţă şi membrele superioare şi a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, dar a refuzat transportul la spital.

„La sosirea primelor echipaje de intervenţie, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, generalizat, la anexele din ansamblul mănăstiresc (chilii, casa praznicală, magazii, gater, etc) cu posibilitatea propagării la biserică şi la fondul forestier.

Misiunea a fost dificilă din cauza cantităţii mari de materiale combustibile (lemn, mase plastice şi bunurile din încăperi) şi inflamabile (uleiuri şi carburanţi). Forţele de intervenţie au localizat incendiul şi se lucrează pentru lichidarea lui.

De asemenea, au fost evacuate o parte din bunurile din interiorul casei praznicale. Cel mai important este faptul că biserica a fost salvată de la incendiu, fiind afectată doar faţada acoperită cu lambriu din PVC”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Alimentarea autospecialelor a fost făcută dintr-un pârâu, la o distanţă de aproximativ 2 kilometri, unde au fost amenajate puncte de umplere a acestora.

Cauza probabilă de producere a incendiului o reprezintă bateriile de la un motociclu electric ce se afla într-o magazie.

Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii militari de la Detaşamentul Piatra-Neamţ şi pompierii voluntari din Tarcău, Bicaz şi Ghimeş – judeţul Bacău, precum şi angajaţii Ocolului Silvic Brateş.

Ca să ajungi la Tărcuța, trebuie să străbați 10 km de drum forestier, din locul unde se termină asfaltul, în dreptul cabanei Ardeluța. Cu un an în urmă, doar mașinile de teren reușeau asemenea performanţă, făcând slalom printre bolovani și gropi, şi ocolind ”capcanele” de tipul porţiunilor surpate.

Acum, drumul este decent, cu doar câteva zone mai ”sensibile” și o porţiune în care se vede că s-a muncit pentru a reduce din efectul surpărilor. ”Drumarul” a fost părintele Sofronie, care se mândreşte că a făcut o adevărată ”autostradă” prin pădure.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.