Mănăstirea Turnu Roșu
Manastirea Turnu Rosu este asezata la o distanta de aproximativ 3 km de comuna, in apropierea paraului „Valea Caselor” care strabate comuna, in amonte.
Ridicatura pe care este zidita purta numele „Curechiuri”, astazi numindu-se „Lunca Manastirii”. Este posibil accesul cu autoturismul pe drumul forestier care porneste din „Capul Satului”. Nu se cunoaste exact data construirii manastirii vechi, daramata la sfarsitul secolului XVIII (in 1761) de generalul Bucow din dorinta Mariei Tereza de a stavili credinta Ortodoxa si a forta extinderea Catolicismului in Transilvania.
In ruinele acesteia s-au gasit o caramida avand inscris anul 1601 si o scandura de stejar de pe acoperis avand scobita inscriptia 1661. O mica biserica a fost ridicata din nou pe aceste locuri in 1850. In perioada 1988-1994, la indemnul preotului Mihai Vranceanu si cu contributia credinciosilor din comuna, mica biserica a fost pictata si s-au construit cladiri anexe.
In anul 1994 mica manastire este sfintita de Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului si este numit aici staret parintele Petroniu Tanase. In anul 2000 s-a construit o biserica din lemn pentru oficierea slujbelor.
In urmatorii ani, prin grija staretului si cu contributia a numerosi credinciosi din Turnu Rosu si din tara s-au mai construit paraclisul de vara, staretia, si arhondaricul. Incepand cu anul 2004 zona a fost racordata si la electricitate si sursa de apa curenta.
Din 2009 a inceput constructia noii manastiri, cu contributia numerosilor donatori din tara si a localnicilor, prin stradania neobosita staretului, parintele Petroniu. Piatra de temelie pentru noua manastire s-a pus la 20 septembrie 2009, de catre Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, in prezenta a numerosi credinciosi din comuna Turnu Rosu si imprejurimi.
Paraclisul de la demisolul noii manastiri (paraclisul de iarna), in care se oficiaza slujbele incepand cu vara anului 2013, a fost sfintit in 11 august de Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, avand hramul Sf. Andrei Saguna. Biserica din lemn a fost demolata. Fotografiile alaturate prezinta starea constructiei la noua manastire in 18 august 2013, la sarbatoarea hramului.
Hramul manastirii este Adormirea Maicii Domnului si in fiecare an, in prima duminica dupa 15 august (Sfanta Maria), se serbeaza acest hram cu preoti de la bisericile din jur si inalte fete bisericesti. In prezent dezvoltarea zonei continua si un numar tot mai mare de credinciosi participa la slujbe, manastirea fiind renumita prin frumusetea, linistea locurilor si prin deosebitul har al preotului.