Mănăstirea Valea Bistrii
Mănăstirea Valea Bistrei, cu Hramul „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” – 24 aprilie, aparţine de Protopopiatul Câmpeni, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia. Este situată în Munţii Apuseni, pe Valea Arieşului, în localitatea Valea Bistrei, în apropierea oraşului Câmpeni, judeţul Alba.
Istoria Mănăstirii începe nu demult, în anul 1998, când familia Precup Gheorghe şi Aurelia donează o suprafaţă mică de teren din proprietatea personală, în vederea construirii unui schit. În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 iunie 1998 a fost aprobată înfiinţarea Schitului Valea Bistrei.
Piatra de temelie a schitului a fost pusă în anul 1999, când Înaltpreasfinţitul Parinte Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop al Alba-Iuliei a sfinţit locul pentru ridicarea bisericii şi a instituit ca zi de hram, sărbătoarea Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici. Timp de doi ani, (1999-2001) schitul a fost încredinţat Mănăstirii Lupşa. Părinţii călugări de acolo au slujit Sfânta Liturghie pe perioada verii.
Începând cu anul 2001, aşezarea monahală de pe Valea Bistrei începe să fiinţeze ca schit de maici. În anul următor (2002) s-au început lucrările de construcţie ale bisericii şi ale corpului de chilii, lucrări care continuă şi astăzi.
Conform deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, întrunit în data de 28 septembrie 2012 Schitul Valea Bistrei este ridicat la rang de mănăstire cu viaţă de obşte, cu destinaţia de mănăstire de călugăriţe, purtând denumirea Mănăstirea Valea Bistrei.
În cei câţiva ani pe care îi numără mănăstirea, locul şi-a schimbat mult înfăţişarea. Aşezarea împrejmuită cu gard, corpul de chilii şi mai ales bisericuţa construită din lemn şi acoperită cu şindrilă se încadrează minunat într-un peisaj pe care doar în Munţii Apuseni îl regăseşti.
În prezent în mănăstire se nevoiesc 4 maici care slujesc sub oblăduirea părintelui lor duhovnic, Protosinghelul Mihail Vasilache (Lucian-Silviu). Ziua de 24 aprilie a fiecărui an este cinstită în mod deosebit la mănăstire, deoarece se sărbătoresc Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici.
Sfinţii Ierarhi, mitropoliţi ai Ardealului, au păstorit Biserica lui Hristos în una din cele mai grele perioade din istoria Transilvaniei. Este vorba de secolul al XVII–lea, când în Ardeal, stăpânirea străină austro-ungară, a încercat să distrugă credinţa străbună ortodoxă şi să impună calvinismul.
Râvna cea mare a ierarhilor Iorest şi Sava pentru apărarea dreptei credinţe a atras ura căpeteniilor calvineşti, care neizbutind să-i atragă de partea lor, au născocit învinuiri mincinoase împotriva ierarhilor ortodocşi, aruncându-i în temniţă. Chinuiţi, bătuţi, batjocoriţi în faţa poporului lor, cei doi mitropoliţi ai Ardealului s-au mutat la Domnul cu cugetul împăcat căci „lupta cea bună s-au luptat”.