Mănăstirea Botiza
Mănăstire de maici, mănăstirea Botiza (schitul Bals Botiza) cu hramul “Schimbarea la Faţă” este o sfanta ctitorie in comuna Botiza care gazduieste o icoana facatoare de minuni. Constructia manastirii a inceput in 1991, lucrarile fiind coordonate de mesterul din Botiza, Vasile Petrehus, la dorinta credinciosilor si a parintelui.
Manastirea este construita din lemn masiv de brad, cu pridvorul impodobit cu arcade maramuresene, sculptat in stil maramuresean. Initial a fost acoperita cu tabla, iar din 2001, dupa ce a venit aici maica Rafaela, a primit binecuvantarea Prea Sfintitului Justin sa fie inlocuita tabla, pentru a respecta traditia maramureseana, acoperind-o cu sindrila.
Pictura este lucrata in fresca, in stil neobizantin de catre pictorul Ion Botis din Viseu de Sus impreuna cu familia. In biserca sunt pictate scene biblice. Sculptura din biserica a fost executata de catre un grup de sculptori de la Humulesti”.
Biserica din complexul monahal a fost sfintita in 2007 de catre Prea Sfintitul Justin. De atunci s-a continuat extinderea complexului. Maica Rafaela spunand ca, in prezent, se lucreaza la constructia unei case cu paraclis.
Manastirea din Botiza, manastire de maici care poarta hramul “Schimbarea la Fata”, a fost construita in 1993.
La sfârșitul secolului al XIX-lea vechea biserică de lemn din Botiza a fost înlocuită cu actuala biserică, adusă din Vișeu de Jos. Aceasta a fost construită în 1699. Naosul și pronaosul au un plan dreptunghiular, absida altarului este decroșată, de formă poligonală, iar în partea de vest se află un pridvor deschis, mai larg ca de obicei. Acoperișul are poală dublă, streașina interioară fiind continuă de jur împrejurul monumentului. Turnul-clopotniță, cu foișor și coif prelung, se află deasupra pronaosului.
În exterior sunt de remarcat: tocul ușii de la intrare, unde se regăsesc decorațiile porților maramureșene, și funia împletită, sculptată, care înconjoară biserica. În 1899, după mutare, biserica a fost renovată și pictată de Dionisie Iuga și fiica sa Aurelia, zugravi din Nicula. Pictura constă în mare parte din motive florale. Pictura iconostasului este mai veche decât cea murală.
Pe spatele ușii de la intrare există o pictură reprezentând moartea cu coasa, alături de câteva inscripții moralizatoare (autorul picturii este necunoscut).