Manastirea Nasterea Maicii Domnului Viseu De Sus
Prima initiativa de a se reconstrui fosta manastire pe locul numit „la manastire”, in zona Valea Scradei din localitatea Viseu de Sus, jud. Maramures a fost a parintelui I. Bolchis, care era preot slujitor in parohia Viseu de Sus III, Valea Scradei (1958-1964) .
Reconstructia propriu-zisa a manastirii a inceput insa in anul 1985, la initiativa parintelui Vasile Lutai si a credinciosilor din parohie, si a celor din orasul Viseu, Lucrarile s-au finalizat in anul 1991. Sfintirea Bisericii a avut loc in data de 13 septembrie a anului 1992, de catre Preasfintitul Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului.
In urma ultimelor cercetari, astazi se stie ca prima biserica a manastirii a fost construita de Vasile Grad in anul 1719.
Ctitorul a incetat lucrarile in jurul anului 1749, in imprejurari necunoscute. Din traditie, se spune ca aici a fost un singur vietuitor. In 1762, manastirea a fost distrusa odata cu actiunile generalului Bukow.
Intre anii 2004-2007 manastirea a avut viata de obste, fiind populata cu maici, apoi timp de 7 ani, manastirea a fost inchisa. In anul 2013, in sedinta din 10 septembrie, consiliul eparhial a hotarat ca: , , incepand cu data de 1 decembrie 2013, sa se aprobe reactivarea manastirii , , Nasterea Maicii Domnului” –Valea Scradei, din localitatea Viseu de Sus, protopopiatul Viseu, jud. Maramures, cu destinatie- calugarite”. Preasfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu-vicar a acordat atunci delegatie provizorie pentru rezolvarea problemelor duhovnicesti, administrativ-economice si gospodaresti, monahiei Teofana Ciolpan.
Monahia Teofana Ciolpan impreuna cu rasofora Paraschiva Ciolpan au venit de la Manastirea , , Izvorul Tamaduirii” din localitatea Salva, judetul Bistrita-Nasaud. In anul 2012, ele au fost detasate la manastirea , , Sfantul Ioan Evanghelistul”, localitatea Padureni, comuna Tritenii de Jos, jud. Cluj, avand responsabilitatea de a intabula terenul unde se afla biserica manastirii, pentru a se putea infiinta aici un nou asezamant monahal, ale carui origini datau din anul 1776. In luna noiembrie a anului 2013s-au definitivat actele privitoare la intabulare.
Incepand cu data de 1 decembrie a anului 2013, maicile Teofana si Paraschiva au fost transferate in Episcopia Maramuresului si Satmarului, la manastirea , , Nasterea Maicii Domnului” din localitatea Viseu de Sus.
Manastirea fiind inchisa timp de 7 ani a fost intr-un stadiu avansat de degradare. In anul 2014 s-au facut reparatii la casa monahala si s-a dotat biserica manastirii cu obiecte de cult cu ajutorul unor familii credincioase din zona. In data de 7 septembrie, in ajunul hramului, la slujba vecerniei, oficiata de catre Preasfintitul Justin Sigheteanul impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, maica Teofana Ciolpan a fost instalata ca stareta a manastirii.
In preajma sarbatorii Nasterii Maicii Domnului , s-a adus din Sfantul Munte Athos Icoana Maicii Domnului , pictata dupa originalul „Axiones Estin”, care se afla in Biserica Protaton din Careia. De asemenea s-a mai adus o icoana pictata dupa originalul, Maica Domnului Grabnic Ajutatoare” , care se afla la Manastirea Dochiaru.
Ulterior, in data de 13 octombrie a aceluiasi an, dupa slujba vecerniei, a fost oficiata slujba tunderii in monahism a rasoforei Paraschiva Ciolpan, de catre parintele arhimandrit dr. Casian Filip, eclesiarhul catedralei episcopale din Baia Mare, impreuna cu parintele protosinghel Teofan Timis, pe atunci duhovnicul manastirii , , Izvorul Tamaduirii” din localitatea Salva, judetul Bistrita-Nasaud, azi staretul manastirii de la Ciceu Corabia si parintele Chira Mihai, protopopul de Viseu, impreuna cu un sobor de preoti si credinciosi.
Avand in vedere nevoile duhovnicesti ale manastirii si a credincioĂ™ilor care participau la sfintele slujbe, pe data de 8 septembrie, 2015 cu ocazia hramului a fost instalat in calitate de duhovnic al manastirii Ieromonahul ANDREI – Roman, de catre P. C. Pr. Exarh Dr. Timotei Bel, din incredintarea Arhiepiscopului JUSTINIAN CHIRA