Mănăstirea Petrova
Pe culmea înaltă a unui deal se află Mănăstirea Petrova, locul fiind numit şi dealul Hera, astfel că mulţi dintre localnici spun că merg la „mănăstirea de pe Hera”.
Spre acest loc înalt, duminică de duminică şi la sărbători, sute de credincioşi urcă pentru a participa la Sfânta Liturghie. Atunci când sunt serbate cele patru hramuri, la Izvorul Tămăduirii, Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, vin mii de credincioşi din zonă şi din întreaga ţară.
Mănăstirea Petrova are porţile deschise pentru toate etniile şi confesiunile, după cum remarcă protos. Agaton Oprişan, fiecare suflet fiind primit aici cu dragoste. Astfel, hramul principal al mănăstirii este „Izvorul Tămăduirii”, pentru că ucrainenii din zonă ţin sărbătorile pe rit vechi, dar aparţin de Patriarhia Română, de Biserica Ortodoxă Română.
Astfel, după cum arată părintele stareţ, de la Învierea Domnului, la Izvorul Tămăduirii, până la Rusalii, sărbătorile pascale sunt sărbători care se ţin de cei pe rit vechi odată cu restul credincioşilor ortodocşi.
La mănăstire s-au auzit de multe vindecări, iar unele sunt legate de mijlocirea Maicii Domnului. Aici este cinstită de către credincioşi o icoană a Maicii Domnului Pantanassa, pictată de un tânăr din Bucureşti pentru diploma de licenţă. „El a rămas orfan şi l-am ajutat să îşi termine facultatea. După ce a terminat-o, ne-a oferit în dar această icoană a Maicii Domnului. Este icoana care a plâns de trei ori, aici, în mănăstire.
In anul 2001 a fost inaltat paraclisul, legat de casa monahala. Mai tarziu a fost ridicata o alta constructie frumoasa ce se incadreaza in arhitectura zonelor de munte si care adaposteste chilii si camere de cazare pentru pelerini. S-a construit si un altar de vara si s-a turnat fundatia pentru biserica mare.
Manastirea este din ce in ce mai cautata nu numai de catre credinciosii din imprejurimi ci si de catre multi pelerini, care vin de la mari distante, pentru a petrece cateva ore sau chiar mai multe zile in acest sfant asezamant monahal.
Cadrul pitoresc în care este situata manastirea, cu paduri de foioase si conifere, deschiderea catre intreaga vale a Viseului, culmile Muntilor Maramuresului ce înconjoara aceasta zona, piscurile semete ale Muntilor Rodnei, care se vad in departare, invita pelerinii la meditatie si rugaciune, dar si la admirarea peisajului deosebit de frumos.
Drumul spre manastire, pe serpentinele din padure, trece pe langa un izvor, strajuit de o troita din lemn, cu icoana Maicii Domnului, loc de popas si speranta pentru toti cei ce se indreapta cu credinta spre sfantul lacas, in cautarea tamaduirii sufletesti si trupesti.
Manastirea este ortodoxa romana, dar slujbele se tin in doua limbi: romana si ucraineana, deoarece aici exista o comunitate numeroasa de ucraineni, ce locuiesc pe Valea Viseului si pe Valea Ruscovei.