Casa Memoriala “Costache Hegri”
Situată în comuna Costache Negri ( Mânjina ), judeţul Galaţi, la o distanţă de aproximativ 40 km de municipiul Galaţi, este amenajată în conacul care a aparţinut familiei marelui patriot.
Familia Negri descinde din boierimea mijlocie moldoveană, înainte de mijlocul secolului al XVII-lea şi a deţinut proprietăţi funciare în ţinuturile Tecuci şi Covurlui (Blânzi, Glaveni, Ijdileni, Mânjina).
Casa (conacul) a fost locul unde fruntaşii generaţiei paşoptiste se întâlneau, deseori, înainte de anul 1848 şi pentru a discuta principiile ce s-au susţinut, apoi, în documentele programatice ale revoluţiei din anul menţionat. Amfitrion deosebit, Costache Negri reuşea să creeze musafirilor săi o atmosferă ospitalieră şi astfel, întâlnirile acestora, în special din zilele de 21 mai, au devenit o traditie, pastrata şi azi de cultura gălăţeană.
Această clădire a fost declarată monument istoric în anul 1943, când s-a hotarât şi transformarea ei în muzeu. Acest lucru s-a realizat în anul 1968, iar în actuala formulă organizatorică s-a inaugurat la 21 mai 1986.
Când păşeste pragul muzeului, vizitatorul intră într-o atmosferă specifică epocii lui Negri, chiar familiară, datorită exponatelor cu valoare memorială. În cele şapte săli de expoziţie se regăsesc mobilier şi piese de artă decorativă, din renumite stiluri europene, ce erau la modă în saloanele boiereşti din perioadă; picturi, fotografii şi documente relevante pentru viaţa şi activitatea lui Costache Negri, familiei şi colaboratorilor săi.
Printre numele de care vorbesc, la propriu, sau la figurat, bunurile culturale expuse se află, alături de membrii familiei: Mihail Kogalniceanu, Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, etc.
În felul acesta, se poate percepe mai coerent, ambientul în care s-au manifestat spiritul paşoptist, cel unionist, precum şi maniera în care acestea s-au concretizat într-un secol (al XIX-lea), într-o lume românească racordată la civilizaţia europeană.