Conacul Polizu – redescoperirea unei bijuterii istorice
Un vechi conac din satul Maxut din judetul Iasi, umilit de catre comunisti – ca mai toate simbolurile societatii romanesti dezvoltate – cand a fost transformat in CAP (cooperativa agricola de productie, pentru cei mai tineri), a scapat in zilele noastre de stigmatul umilintei redandu-i-se demnitatea si stralucirea de altadata. Dupa multi ani de procese, mostenitorii nu numai ca l-au recastigat, dar cu ravna si multa muncaincepand cu anul 2005 l-au restaurat si nu l-au vandut, ci l-au pus la dispozitia doritorilor de frumos, care pot zabovi aici, intr-un decor vechi romanesc.Conacul Polizu, ca despre el este vorba, construit in 1878 de familia Ghica, veche familie princiara romaneasca, a folosit pana la venirea comunistilor in 1946, ca resedinta de vara a familiei. Este construit in stil neoclasic si este inconjurat de zeci de hectare de verdeata, de livezi cu visini si ciresi, un frumos peisaj moldovenesc.
Mostenitorii au refacut pe cat posibil si interioarele, restaurand piese de mobilier sculptat in lemn scump si rar, sireaducand atmosfera princiara romaneasca de odinioara. Singurul lucru care nu a mai putut fi adus inapoi este biblioteca impresionanta pe care o detinea conacul si la care, pentru distrugerea ei in totalitate, comunistii au ars trei zile la cartile acestei biblioteci.
Multe conace boieresti, case si castele vechi stau in paragina in mai toata tara. Exista si unele dintre ele care au fost cumparate si apoi reconditionate. Altele sunt chiar de vanzare pe site-urile de specialitate. Dar din pacate, cele mai multe sunt napadite de buruieni si de uitare, ca dovada a faptului ca nu stim sa ne pretuim valorile culturale si nationale.