Reinvierea unei piese istorice extrem de importante – Conacul familiei Carp de la Tibanesti
Dupa revendicarea urmasilor familiei Carp, conacul a intrat intr-o ampla etapa de restaurare
Conacul P.P. Carp este un monument istoric din secolul al XIX-lea, construit pe mosia de la Tibanesti a familiei Carp. Aceasta mosie a apartinut familiei Carp inca din sec. XVII, de prin anul 1646 cand armasul Carp Lungul a cumparat-o de la vistiernicul Enache. Conacul Carp a fost construit in jurul anului 1820, de catre Ion Carp, avand parter si un etaj si cuprinzand in vecinatatea sa si un mausoleu, un parc si o biserica.
Petre Carp, fiul lui Ion Carp, cand se intoarce de la invatatura din occident, vine cu alte idei, occidentale si organizeaza locul dupa arhitctura vremii, infrumusetand casa parinteasca si plantand imprejur o gradina mare si somptuoasa.
In aceasta frumoasa resedinta Petre Carp o aduce pe tanara lui sotie Smaranda, fiica boierului Iorgu Radu, iarla 29 iunie 1837 se naste singurul copil al celor doi care este botezat Petrache.
Pe la 1850 junele P.P. Carp este trimis la studii la Berlin, apoi la Bonn unde obtine titlul de doctor in drept. Revenit in tara in 1862 P.P. Carp intra in activitatea politica in Partidul Conservator si ajunge o personalitate marcanta a vietii politice romanesti de inceput de secol XX.In 1873 P.P. Carp se casatoreste cu Sevastia, fiica lui Ion Cantacuzino, dar, un an mai tarziu tatal Petre Carp se stingea din viata lasandu-i mostenitre si mosia de la Tibanesti. Desi implicat in viata politica a tarii, P.P. Carp nu si-a neglijat mosia parinteasca si a administrat-o cat s-a putut de bine, in acelasi timp implicandu-se si in viata satului.
In vara lui 1905 se apuca sa recladeasca conacul adaugandu-i inca un etaj peste cel existent. Acest al doilea etaj a fost prevazut cu o terasa mare, de la care se intindea o frumoasa privelise asupra parcului.
Dupa nationalizarea din 1947 cladirea conacului a fost ocupata pe rand de sediul CAP-ului, sediul iAS-ului si chiar de Clubul Copiilor. Parcul a fost in mare masura lasat in paragina, in afara unei parti din el care a devenit teren de sport. Mai mult, pentru a mutila si mai adanc acest loc plin de istorie, in buna traditie comunista, mare parte din parcul mosiei a fost insusit de catre Ministerul Educatiei care a construit o scoala,distrugand mare parte din anexe iar cladirii conacului aplicandu-i-se o consolidare abuziva, care nu a facut decat sa distruga monumentul de arta.
Astazi conacul se afla intr-un proces de restaurare dupa ce urmasii familiei Carp au revendicat mosia.