Biserica Sfanta Treime – Golesti
Biserica din Golesti face parte din Complexul Muzeal Golesti. Se afla pe malul stang al raului Doamnei, la zece kilometri distanta de orasul Pitesti, pe drumul naţional ce merge spre Bucuresti, in orasul Stefanesti. Complexul a fost deschis in anul 1966, la opt ani dupa ce Conacul Golestilor a fost declarat muzeu. Astazi, complexul se intinde pe o suprafata de peste 14 hectare.
Biserica din Golesti, inchinata Sfintei Treimi, este o ctitorie boiereasca din secolul al XVII-lea. A fost ctitorita in anul 1646, de catre marele boier Stroe Leurdeanu. A fost construita de mesterul Stoica. Biserica, o adevarata bijuterie arhitecturala, este necropola luptatorilor si carturarilor din familia Golescu.
Arhitectura bisericii indica priceperea si maiestria mesterilor romani ce au contribuit la inaltarea sa. Este vizibil rafinamentul Renasterii europene. In perioada brancoveneasca i s-a adaugat un foisor deasupra portii.
Expozitia memoriala „Conacul Golestilor” include un complex ansamblu arhitectural format dintr-un conac fortificat, o biserica si o cruce de pomenire. Are ca element central conacul, construit intre 1641-1642, de catre mesterul Stoica, din ordinul marelui vistier Stroe Leurdeanu.
Biserica, construita in anul 1646, de acelasi mester, purtand hramul Sfanta Treime, imbina cu finete elemente arhitectonice muntenesti, moldovenesti, armenesti si turcesti. In aceasta biserica au fost inmormantati, ulterior, membrii familiei Golescu.