Castelul Pelișor

Castelul Pelișor, situat în Sinaia, România, este o bijuterie arhitecturală cu o istorie fascinantă. Construit între anii 1899 și 1903 la dorința regelui Carol I, castelul a servit drept reședință de vară pentru principii moștenitori Ferdinand și Maria. Arhitectul ceh Karel Liman a fost responsabil pentru proiectarea clădirii, în timp ce decorarea interioară a fost realizată de artistul vienez Bernhard Ludwig, sub îndrumarea atentă a principesei Maria.

Acest edificiu este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea paraului Peles, intr-o perioada ce se suprapune practic intregii sale vieti traita in Romania.

In paralel cu castelul Peles, au fost construite in apropiere Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitectilor, Casa Gradinii, iar mai tarziu, intre 1899 – 1902, Castelul Pelisor, un dar oferit de regele Carol I principilor moştenitori.

Arhitectul şef al castelului Pelisor, Karel Liman, respecta cerintele comanditarului pentru arhitectura exterioara, cu elemente ,,Fachwerk”, adaugand insa si elemente romanesti, ce dau cladirii o notă vesela: cele doua turnuri acoperite cu olane de gresie colorata, aidoma turlelor de biserici din Bucovina.

In ceea ce priveste arhitectura interioara, K. Liman a folosit, fara indoiala la cererea principesei Maria, alaturi de elemente de ,,Arta 1900”, elemente romanesti: ocnite specifice Vaii Prahovei, divizarea spatiului prin folosirea elementelor brancovenesti, amplificarea functionalitatii prin compartimentarea spatiului in plan orizontal. Caci, prin treptata intelegere a naturii poporului roman, cu care a ajuns sa se identifice ca nici un alt personaj regal, Maria a inteles necesitatea cuprinderii functiei ,,nationale” in resedinta regala.

Decoratia interioara, conceputa de Maria in diverse perioade, 1902 – 1903 si 1925 – 1928, ilustra crezul ei in materie de frumos. In testamentul moral adresat

,,Tarii si Poporului roman”Regina marturisea: ,,daca toate cele frumoase va vor aminti de mine, voi fi pe deplin rasplatita pentru dragostea ce v-am purtat-o, caci pentru mine frumosul a fost un crez.”

Cutezatoarele demersuri artistice ale Mariei nu au avut, ca la Carol I, pretentii civilizatoare sau de exemplaritate, ele au fost manifestarea spiritului sau nonconformist, deschis catre nou, doritor de libertate.

Castelul Pelișor se distinge printr-o combinație armonioasă de stiluri arhitecturale. Exteriorul său reflectă influențe ale stilului german „Fachwerk”, cu elemente specifice zonei Văii Prahovei, precum ocnițele și turnurile acoperite cu olane de gresie colorată, asemănătoare turlelor bisericilor din Bucovina. Această îmbinare conferă clădirii o notă veselă și distinctă.

Interiorul castelului poartă amprenta puternică a reginei Maria, care a optat pentru stilul Art Nouveau, îmbogățit cu motive celtice și bizantine. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar, creând o atmosferă caldă și primitoare. Una dintre cele mai remarcabile încăperi este „Camera de Aur”, ale cărei pereți sunt decorați cu frunze de ciulin, simbol al Scoției natale a reginei. Mobilierul din această cameră este sculptat în lemn de tei aurit, reflectând gustul sofisticat al Mariei.

Castelul Pelișor a fost martorul unor momente importante din istoria României. Aici au crescut copiii cuplului regal: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta (viitoarea regină a Greciei), Maria (viitoarea regină a Iugoslaviei) și Nicolae. După încoronarea lui Ferdinand și a Mariei ca suverani ai României, aceștia au continuat să locuiască la Pelișor, considerându-l un cămin mai intim și mai confortabil decât impunătorul Castel Peleș.

În perioada regimului comunist, castelul a fost transformat în reședință de protocol și închis publicului. Abia în anii ’90, Pelișorul a fost redeschis ca muzeu, permițând vizitatorilor să descopere frumusețea și istoria sa. În 2006, castelul a fost retrocedat regelui Mihai I, rămânând până în prezent în proprietatea familiei regale.

Ca şi Palatul Cotroceni, Pelisorul va cunoaste mai multe etape ale decoratiei, ce vor ilustra evolutia sentimentelor si a gustului reginei Maria. De la ,,cuiburile aurite”, unde printesa mostenitoare, ranita de lumea reala, se putea refugia pentru a visa departe de cruda realitate, pana la epurarea severa a liniilor, la geometrismul Modern Style-ului sau la includerea in stilul personal a elementelor de arta romaneasca, expresie artistica a identificării Reginei cu durerile si bucuriile neamului romanesc. Aceasta este replica pe care,,Regina tuturor romanilor” a dat-o, peste ani, regelui Carol I si germanitatii sale nezdruncinate.

Castelul Pelisor dezvaluie, prin decoratia sa interioara, personalitatea romantica, misterioasa, indrazneata, promotoare a unei arte noi si insolite a reginei Maria, caci, stilul ales de ea pentru aceasta ,,casa de vis” este ,,Arta 1900”.

Astăzi, Castelul Pelișor este deschis publicului și reprezintă o atracție turistică deosebită. Vizitatorii pot explora cele 70 de camere ale castelului, fiecare reflectând personalitatea și gusturile rafinate ale reginei Maria. De la mobilierul elegant și decorațiunile interioare până la obiectele personale ale familiei regale, fiecare detaliu oferă o incursiune în viața cotidiană a monarhiei române.

Programul de vizitare și tarifele pot varia, așa că este recomandat să consultați site-ul oficial al Muzeului Național Peleș pentru informații actualizate. De asemenea, ghizii locali oferă tururi detaliate, îmbogățind experiența cu povești și anecdote despre familia regală și despre evenimentele petrecute la Pelișor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.