Cheile Dâmbovicioarei
Cheile Dâmbovicioarei au o lungime de chei propriu zise de 2 km, sunt situate în arealul montan calcaros al „Munților Piatra Craiului”, pe traseul „Rucăr-Bran”.
„Dâmbovicioara” care izvorăște pe versantul sudic al Vârfului „La Om” (2230) m din munții Piatra Craiului este unul dintre afluenții Dâmboviței, care curge pe direcția de nord-sud.
În amonte de chei se află la confluența cu Valea Muierii un izvor numit „La Galgoaie” de unde apa curge cu o viteză torențială în Dâmbovicioara urmat de o cheie îngustă, aprope inaccesibilă presărată cu cascade.
Cheile Dâmbovicioarei se remarcă printr-un aspect monumental ce ne prezintă pereți perfect verticali sau chiar aplecați peste albie, cu înălțimi ce uneori depășesc 200 m. La aceștia se poate observa cu ușurință stratificația calcarelor: cele jurasice – cenușii-alb-lucioase, fiind dispuse în bancuri groase, în partea inferioară, iar cele cretacice – calcarele albe, fiind așezate în plăci, pe partea superioară. Acestea sunt admirate an de an de mii de turisti romani sau straini ajunsi in aceste locuri.
Foarte aproape de Cheile Dambovicioarei se afla un izvor ce trezeste interesul turistilor numit “La Golgoaie”. In aceasta regiune s-au format de-a lungul timpului numeroase cascade care impresioneaza prin frumusetea si puritatea lor.
Mai există și alte chei în apropiere ca de pildă Cheile Brusteretului, Cheia Lungă și Cheia Strâmtă.
Taxa de intrare în Cheile Dâmbovicioarei este de 2 lei / persoană. Nu există plata cu cardul.