Mănăstirea Delta Neajlovului
Pe drumul Comana-Călugăreni, cam la 7 km din drumul național (DN5 București-Giurgiu), se face un drum spre dreapta-venind dinspre soseaua națională-spre lunca Neajlovului, printre lanuri de porumb, care după câteva sute de metri îți dezvăluie o priveliște care pare (pentru un neobișnuit al locului) a fi apărut ca prin minune.
O bisericuță din lemn, al cărui gard înconjoară și câteva acareturi, tot ansamblul constituind schitul Delta Neajlovului. Istoria foarte scurtă a acestui locaș de cult care s-a făcut rapid cunoscut credincioșilor din împrejurimi și de mai departe (mulți bucureșteni călcând pragul frumoasei bisericuțe mai ales de sărbători mai importante), este pe cât de interesantă, pe atât de atrăgătoare prin optimismul intențiilor ctitorului și prin opțiunea de apartenență la comuna Călugăreni.
Era prin ultimii ani ai „mileniului 2”, cand parintele arhimandrit Irineu – era atunci staret al Manastirii Comana – a facut o plimbare pe malul Neajlovului, prin zona unde acesta face niste meandre si creeaza un fel de mlastina, de-i zic unii Delta, foarte pitoreasca. Locul putin retras, aproape egal distantat de satele cele mai apropiate Branistari si Budeni inspira atata liniste si se ofera pentru reculegere.
Mănăstirea Delta Neajlovului, una dintre cele mai mari mănăstiri din sudul României construită după 1990, a primit statut de mănăstire în anul 2005. Singurul ctitor al Mănăstirii Delta Neajlovului este Arhimandrit Irineu Iurașcu, fost stareț și restaurator al Mănăstirii Comana.
Ziditu-s-a aceasta biserica de catre Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Iurascu, Staretul Manastirii Comana, intre anii 2000-2004, cu osteneala proprie si cu jertfa binecredinciosilor crestini de pe aceste meleaguri.
Planul viitoarei manastiri, infatiseaza o adevarata cetate monahala cu o biserica tip catedrala in partea centrala a curtii incadrate pe trei din cele patru laturi ale dreptunghiului (160m x 50m) de chilii (36 la numar), pe latura dinspre drumul Comana-Calugareni fiind intrarea principala in cladirile importante, precum si o parcare frumos amenajata. Biserica este gandita a avea 30m lungime, latimea absidei de 18m si inaltimea pana la varful turlei de 30m.
Daca aceste planuri par utopice sau cel putin cu lunga bataie de cap, realizabile doar intr-un viitor indepartat, tinem sa aducem la cunostinta scepticilor ca pe locul parcarii a inceput sa se aduca si sa se depoziteze balast, pietris si alte materiale necesare. Pe 11 septembrie s-a facut sfintirea locului pe care se va construi noua biserica a manastirii cu hramul Nasterea Domnului, in prezenta protopopului de Giurgiu.
Este un prilej, o oferta celesta pentru Calugareni de a avea in comuna lor un asemenea sfant lacas. Apartenenta administrativa la comuna Calugareni se sustine si prin faptul ca – potrivit legendei -numele localitatii s-ar trage de la calugari ce aveau un schit prin aceste locuri, metoc al manastirii Glavacioc, fara a mai socoti faptul ca ar fi nedrept sa aiba Comana doua manastiri. Si mai sunt inca si alte temeiuri, cum ar fi cel turistic, inscrierea in preocuparile unor institutii privind dezvoltarea partii de sud a Zonei Metropolitane Bucuresti.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, si prin osteneala dumneavoastra, se va duce la bun sfarsit initiativa de a avea o manastire (deocamdata un schit) si Calugarenii lui Mihai Viteazu.
Hram: Nașterea Maicii Domnului (biserica mare), Înălțarea Domnului (biserica din lemn), Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (paraclisul)
Acces: din Călugăreni, loc. situată pe DN5 București-Giurgiu, DJ 411 spre E, după 7 km, DL spre S, 500m
Stareț: Arhimandrit Irineu Iurașcu
Adresa: Oficiul Poștal Călugăreni, jud. Giurgiu.
În fiecare zi de duminică, după Sfânta Liturghie cea de mare folos sufletului, Părintele Stareț Arhimandrit Irineu Iurașcu îi invită pe credincioși la o ceașcă cu ceai sau cafea și prăjituri delicioase, ce au fost pregătite în bucătăria sfintei mănăstiri.