Mănăstirea Sfinții Cuvioși Mucenici Galaction și Epistimi

Desăvârșire, monumentalitate, pace, acestea învăluite într-un cumul de miresme biblice, creatoare de profunde introspecții și de renunțări la preocupări cotidiene stresante, se găsesc într-un loc duhovnicesc, supravegheat din înălțimi celeste. Este locul în care s-a înălțat fizic și spiritual Mănăstirea Crângu.

Pe partea stângă a şoselei care leagă municipiile Alexandria și Turnu Măgurele, în pădurea din comuna Crângu, se află un așezământ monahal de profundă spiritualitate. Ieșind din vacarmul orașului, vine îndată acomodarea cu liniștea emanată de limpeziciunea locului unde este așezată Mănăstirea Crângu, care iese în întâmpinarea credincioşilor zveltă şi strălucitoare, chiar și pe timp de iarnă.

Puțină lume a auzit de ea, cu toate că a fost întemeiată pe locul în care a funcţionat un complex al CENTROCOOP – Uniunea Națională a Cooperației de Consum. Nimic din peisajul de acum nu aminteşte de sălbăticia vremurilor când în acel spațiu ființa un motel și un restaurant.

Mănăstirea Crângu a fost înfiinţată în anul 2002, cu binecuvântarea episcopului Galaction Stângă, și are hramurile „Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistemia” şi „Adormirea Maicii Domnului”. La început, aici a fost obşte de maici, iar din 2004 a fost transformată în mănăstire de călugări. Lăcașul este cu atât mai valoros cu cât în incinta sa sunt găzduite moaştele Sfântului Mucenic Haralambie, Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântei Paraschevi şi ale Sfântului Episcop Clement de Ahridon.

Toate acestea au fost dăruiteProtos. Calinic Stan, alături de Icoana Maicii Domnului părintelui Clement, fostul stareț al așezământului, care nu mai este printre noi, pe vremea când acesta slujea la Mănăstirea Cernica, de către o familie care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Un alt dar de preț al mănăstirii este Icoana Maicii Domnului, oferită de către primarul orașului Bușteni, Emanoil Savin, în urma unei întâmplări trăite de acesta. Icoana era un bun pe care primarul nu voia să-l dea nimănui, pentru că se afla în familia sa de generații întregi, dar, într-o noapte, Maica Domnului i-a apărut în vis, cerându-i să o dăruiască Mănăstirii din Crângu. Primarul a aflat atunci pentru prima dată de acest lăcaș și a donat icoana în anul 2007, iar doi ani mai târziu, aceasta a lăcrimat pentru prima dată, după cum spun oamenii locului.

Mănăstirea Crângu este singurul loc sfânt unde credincioșii au posibilitatea ca, după slujbă, să se așeze la masă, alături de preoți, și să guste din bucatele preparate cu fiecare ocazie. Enoriașii, am aflat de la părintele stareț, pot veni la slujbă astfel:

”Noi facem Sfânta Liturghie duminica, începând cu ora 08.30, iar vineri, de la ora 22.00, avem Sfântul Maslu. Acum, pe timp de iarnă, facem Sfântul Maslu în prima și ultima săptămână din lună, iar în restul anului în fiecare vineri. În afara acestora, la noi se săvârșește sfânta Liturghie în fiecare zi, de la 08.30, pentru că avem trei preoți ai mănăstirii. Îi avem alături de noi și pe preoții misionari, părintele Cătălin Lincan și părintele Marius Bucătaru, care ne ajută să împodobim slujbele”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.