Mănăstirea Suzana

Situata pe valea Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte – 14 km de Maneciu, intr-o fermecatoare pozitie naturala, Manastirea Suzana  constitue un monument al spiritualitatii si al artei.

Suzana este situate in zona Carpatilor de curbura, intre Muntii Grohotisului, la nord-vest, pe o prelungire a Muntelui Bobu cu apa Stancei, raul Teleajen si Muntele Clabucetul Teleajenului, la sud-est, din pieptul caruia izvoraste torentul Iepurasul. Aceste paraie, Stancea si Iepurasul se unesc treimic, formand chiar in fata manastirii o cruce minunata de ape cristaline, de unde pornesc la vale sub o singura numire si un singur curs – Teleajenul.

Traditia manastirii consemneaza formarea Schitului Sfantului Nicolae de pe apa Teleajenului, in preajma anului 1740, ctitora fiind o ardeleanca instarita din Sacele pe nume Stanca Arsicu, calugarita sub numele de Suzana. Aceasta construieste o biserica din barne de lemn, pe locul ruinelor mai vechi ale Schitului Valea Caprei sau Cornul Caprii, fost metoc al Manastirii Sinaia, distrus de catre turci la sfarsitul sec. al XVII-lea. Aceasta bisericuta din lemn, cu hramul Sfantul Nicolae, dureaza aproximativ 100 de ani.

Cercetarea arheologica a scos la lumina temeliile din piatra, legata cu mortar slab la exterior si piatra cu pamant la interior, ale unui biserici ce nu putea fi decat din lemn si deci poate fi prima biserica a locului, cea ridicata sau reparata de Stanca Arsicu la 1740.

In 1840, monahia Suzana Albulet, conform cercatarii arheologice, realizeaza o reparative si o extindere a vechii biserici, prelungita spre vest cu un pronaos cu o turla sau mai degraba cu un turn-clopotnita deasupra, sub coordonarea si cu sprijinul Preasfintitului Chesarie al Buzaului.

Intre anii 1875-1882, in timpul staretei Natalia Perlea s-a construit actuala biserica a manastirii, din piatra de rau, in stil neoclassic, cu doua turle pe pronaos si o turla pe naos. Pictura este originala datand din 1882, realizata de pictorul Petre Nicolau, restaurata de pictorul Gheorghe Vanatorul in anul 1976. Catapetasma este sculptata in lemn de cires, impodobita cu icoane pictate in ulei pe lemn.

Paraclisul, cu hramul Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului, dateaza din 1911, construit in timpul staretiei maicii Tomaida Perlea, fiind restaurat intre anii 1971-1974 cu sprijinul Preafericitului Parinte Patriarh Justinian Marina, pe care a si sfintit-O in ziua de 7 decembrie 1974.

Fresca a fost realizata de pictorul Eremia Profeta , fiind restaurata in anul 2009 de catre pictorul Dan Mihail Ivanovici si paraclisul a fost resfintit de catre Preasfintitul Ciprian Campineanul in anul 2010 cu prilejul praznicului Sfantului Ierarh Nicolae.

Despre manastire Alexandru Vlahuta scria in 1908:

„Suzana este asezata intr-o poiana frumoasa, pe o frunte de damb, sub care se asvarl in Teleajen paraul Stanca din dreapta si Epurasul din stanga”.

Acestea unindu-se in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs.

Biserica pastreaza stilul arhitecturii mun­tenesti. Este in forma de cruce compartimentata in Altar, naos si pronaos. Naosul nu este delimitat de pronaos, formand un spatiu comun. Pridvorul este inchis, cu plafonul pictat. Are trei turle, una pe naos si doua pe pronaos.

Ferestrele sunt mari, prevazute cu grilaj metalic. Sunt doua ferestre in naos (cate una pe fiecare parte) si 4 in pronaos (cate doua pe fiecare parte). Tampla din lemn este sculptata cu motive florale. Are unele icoane imbracate in argint aurit. Pardoseala este din scandura, iar acoperisul din tabla.

Pictura bisericii, in ulei, este opera maestrului Petre Nicolau din Ploiesti, unul dintre cei mai buni ucenici ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu. Cu prilejul reparatiilor facute bisericii in 1976, pictura a fost restaurata de Gh. Vanatoru, cu cheltuiala manastirii.

Curtea interioara a manastirii respira larg, dar cladirile tin una de cealalta, alcatuind un spatiu compact, menit sa reziste. Partea libera este pavata cu lespezi de piatra.

Manastirea are si un muzeu in care putem vedea o colectie de icoane pictate pe lemn si sticla, numeroase carti vechi, obiecte de cult. Icoanele sunt imbracate in argint aurit.

 

Expozitia este tematica, centrata pe importanta Sfintei Liturghii si cuprinde obiecte de cult care au apartinut manastirii, icoane, carti, vase liturghice. A fost reconstituita catapeteasma paraclisului vechi al manastirii si sugereaza imaginea unui altar.

Aceasta expozitie a fost reorganizata in anul 2010 cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si cu ajutorul unor membri din Asiciatia Restauratorilor si Conservatorilor din Romania.

Programul de vizitare este zilnic de la orele 9:30, Duminica si in timpul Sarbatorilor colectia poate fi vizitata dupa terminarea Sfintei Liturghii.

In Manastirea Suzana Slujbele se oficiaza de trei ori pe zi: Sfanta Liturghie, Vecernia si Utrenia, continand vietuirea a 40 de monahii. In prima vineri din luna se oficiaza Taina Sfantului Maslu.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.