Muzeul CFR, Gara de Nord
Muzeul CFR din Bucureşti a fost inaugurat la 10 iunie 1939, sub denumirea Muzeul Ceferiştilor, în cadrul serbărilor „Ceferiadei”, care aniversau 70 de ani de la deschiderea liniei de cale ferată Bucureşti Filaret-Giurgiu. Locaţia iniţială a fost în parcul şi arenele Stadionului Giuleşti.
În primavara anului 1953 a fost înfiinţat Muzeul Tehnic al Căilor Ferate, amenajat în actuala clădire din Calea Griviţei 193 B, care se află în imediata apropiere a Gării de Nord din Bucureşti. În iulie 1968 muzeul a fost închis pentru reamenajare şi a fost redeschis cu ocazia sărbătoririi centenarului liniei Bucureşti Filaret-Giurgiu, în anul 1969.
Din cauza lucrărilor pentru construirea staţiei de metrou ,,Gara de Nord’’, de la începutul anilor 90, în 1991 a fost demolată mica hală ce adăpostea garnitura ,,Călugăreni’’, iar exponatele au fost mutate în celelalte săli ale muzeului sau conservate în depou.
Anii ce au urmat după 1989 nu au adus mari schimbări în activitatea muzeului. Au intrat în patrimoniul muzeului puține exponate și sălile de expunere au fost menținute cu eforturi să fie deschise publicului, fiind necesare numeroase lucrări de renovare.
După anul 2010, muzeul intră din nou în atenție și astfel apar noi exponate și se începe reamenajarea și regândirea sa. Prima sală reamenajată a fost sala nr. 3 pentru a primi cel mai ambițios proiect al muzeului de până acum. Aici a fost construită cea mai mare dioramă feroviară din țară. Tot în această etapă, muzeul a fost dotat cu numeroase spaţii de expunere și au fost restaurate numeroase exponate. Vechile vitrine, uzate fizic şi moral, au fost înlocuite cu seturi noi de vitrine iluminate, acestea fiind realizate unitar pentru fiecare sală, în baza unui proiect de design. Astfel, sălile de expunere au un aspect luminos, plăcut şi exponatele sunt mai bine puse în valoare.
În aceeaşi idee, sălile de expunere 1 şi 2 au fost renovate integral. A fost întocmit un proiect de amenajare interioară în care s-a ţinut seama de specificul muzeului cât şi de transpunerea publicului în atmosfera feroviară. În prezent, aceste săli sunt primitoare, luminoase şi scot în evidenţă mai bine exponatele.
Ca elemente de noutate, începând cu anul 2015 vizitatorii pot viziona filme vechi feroviare şi pot călători imaginar pentru câteva clipe în atmosfera unor compartimente de tren de odinioară.
Muzeul CFR este locul în care puteți plonja înapoi în timp, parcurgând istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești: calea ferată.
Aici veți afla lucruri inedite despre începuturile acestei aventuri a spiritului uman. Pornind de la primul vagonet din lume, pe făgaș de lemn, folosit în minele din Transilvania în secolul al XVI-lea, treceți apoi prin perioada intenselor construcții de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române din secolul al XIX-lea, faceți o călătorie romantică imaginară cu prima cursă a celebrului Orient Expres, în 1883, revenind apoi în țară pentru a traversa Dunărea pe impunătorul pod Carol I, de la Cernavodă, omagiindu-l, astfel, pe creatorul sau, Anghel Saligny.
BILETE
Adulţi: 3 lei
Elevi, studenţi, pensionari: 1 leu
PROGRAM
Luni şi Marţi: închis
Miercuri – Duminică: 10 – 16
1 Response
[…] mult: Muzeul CFR, Gara de Nord […]