Muzeul Memorial Constantin si Ion Stere
Muzeul este organizat în fostul conac al familiei unde a locuit şi creat patriotul basarabean, important militant pentru realizarea Marii Uniri; ca şi alte personalităţi ale culturii şi artei româneşti care au ales meleagurile prahovene pentru a-şi zămisli opera, Constantin Stere, acest român basarabean de geniu, care şi-a pus amprenta inconfundabilă pe viaţa politică românească dintre anii 1892-1936, s-a simţit ca la el acasă în intimitatea ploieştenilor de care s-a legat statornic, mai întâi prin prietenia caldă a lui Constantin Dobrogeanu-Gherea, iar apoi prin căsătoria cu Aneta Radovici.
S-a născut la 1 iunie 1865 în localitatea Horodiştea, de lângă Soroca, în Basarabia, unde şi-a petrecut copilăria, primii ani de şcoală şi şi-a început activitatea revoluţionară, îndreptată împotriva regimului ţarist.
Muzeul memorial este localizat in Bucov, judetul Prahova, intr-un conac donat Consiliului Judetean Prahova, impreuna cu 50 ha de teren, de catre mostenitoarea scriitorului Ion Stere, Suzana Stere Paleologu. Aceasta si-a exprimat dorinta transformarii conacului intr-un muzeu memorial. Conacul a fost complet reamenajat, azi gazduind o colectie valoroasa de piese ce reconstituie viata omului politic.
Ion Stere a fost un om politic controversat, profesor universitar si luptator pentru cauza romanilor din Basarabia, inainte de Primul Razboi Mondial.
Printre exponatele muzeului se numara: un taler de argint din anul 1799, daruit Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Urziceni de catre domnitorul Alexandru Moruzzi, piese de mobilier din secolul al XVIII-lea, icoane si bibelouri, pagini scrise de mana sau dactilografiate, ustensile de scris, piese de mobilier.
Edificiul este compus din doua niveluri si mansarda, o sala multifunctionala pentru organizarea unei expozitii temporare, auditii si dezbateri.
In fata muzeului se afla Parcul Constantin Stere, cu Aleea Scriitorilor, finalizata in 2006, pe care sunt asezate busturi ale unor scriitori: Garabet Ibraileanu, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Nicolae Iorga, Gala Galaction, George Toparceanu, Al. Batescu Voinesti, Calistrat Hogas, Constantin Stere, Alexei Mateevici.