Muzeul Operei Romane
Muzeul Operei Române se află pe strada Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 70-72, Bucureşti. Primele manifestări ale genului liric au apărut în România secolului al XIX-lea datorită activităţii Societăţii Filarmonice (fondată în 1833). Clădirea operei, în care se află muzeul, a fost construită mai târziu, în perioada 1953-1954 de către arhitectul Octav Doicescu, în stilul specific arhitecturii naţionale româneşti, cu elemente stilizate. Sala de spectacole a fost realizată în formă de potcoavă, oferind o acustică foarte bună.
Are o capacitate de 1200 de locuri, iar scena, înaltă de 30 de metri, adâncă de 20 de metri, şi lată de 24 oferă spaţiul necesar spectacolelor. Muzeul Operei Române a fost inaugurat în anul 1964 şi se află la ultimul etaj al clădirii. Astăzi, după o activitate intensă de mai bine de 52 de ani, locul în care s-au desfăşurat numeroase spectacole de operă şi balet, are o colecţie impresionantă de obiecte legate de istoria lui, expuse în muzeul propriu. Astfel găsim expuse în muzeu obiecte personale ale unor mari compozitori ca George Enescu, Gheorghe Dumitrescu, Alfred Mendelson, Zeno Vancea sau Cornel Trăilescu.
Pe lângă acestea, colecţia Muzeului Operei Române cuprinde costume, partituri, documente şi fotografii dar şi afişe ce evocă îndelunga istorie a spectacolelor de operă. Toate acestea sunt completate cu scrisori personale şi busturi ale muzicienilor şi soliştilor operei. În faţa clădirii se află statuia în bronz a lui George Enescu, realizată de sculptorul Ion Jalea.
Muzeul este deschis în timpul spectacolelor şi oferă melomanilor posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele printr-o simplă vizită la etajul II, la Muzeul Operei Române.