Salina Slanic Prahova
Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.
Istoria salinei din Slanic incepe in jurul anului 1685, moment in care spatarul Mihail Cantacuzino a aflat ca in regiunea Slanic Prahova exista un zacamant de sare iar din dorinta de a deschide o mina, acesta a cumparat moşia Slanic.
In anul 1943, aici s-a deschis Mina Unirea, avand 15 camere, toate cu profil trapezoidal. Exploatarea s-a realizat pana in anul 1972, moment in care ea a fost destinata circuitului turistic si tratamentului medicalsub supraveghere.
Mina are o adancime maxima de 217m, iar camerele sale masoara 55m inaltime, suprafata totala fiind de aproximativ 80.000 mp.
Turistii care viziteaza salina pot admira basoreliefurile infatisându-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei) si se pot reculege ca intr-o imensa catedrala.
Temperatura constanta de 12 grade C tot timpul anului, umiditatea de 50%, compozitia aerului bogat in ioni de sodiu, presiunea atmosferica cu 18-20 mm coloana de mercur mai mare decât cea de la suprafata solului, lipsa factorilor alergeni creaza un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afectiunilor respiratorii.
Tot aici sunt locuri amenajate pentru sport (fotbal, volei), spatiul fiind folosit pentru diferite evenimente sportive (competitii atletice si loc de antrenament pentru loturile sportive), ca sanatorii pentru batrâni si bolnavi sau ca decor pentru cinematografie.
Situate deasupra Minei Unirea se afla doua mine: mina Mihai si mina Carol. Mina Mihai este rezervata in exclusivitate concursurilor internationale de microaeromodele.