Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța

MUZEUL DE ISTORIE NATIONALA SI ARHEOLOGIE din Constanta este unul dintre cele mai bogate muzee din Romania si a doua institutie de profil, ca marime, dupa Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti.

Piatra de temelie a muzeului a fost pusa in anul 1879 de catre Remus Opreanu, primul prefect al administratiei romanesti din Dobrogea, in incercarea de a contracara contrabanda cu piese antice descoperite in santierele arheologice ale Constantei.

Timp de aproape un secol, Muzeul de Istorie din Constanta a cunoscut perioade de declin si inflorire, fiind dezorganizat, reorganizat si mutat in diferite locatii din oras. In anul 1977 exponatele muzeului sunt mutate definitiv in sediul actual din Piata Ovidiu. Impunatoarea cladire a muzeului a fost construita in stil arhitectural romanesc la inceputul secolului al XX-lea si a servit ca sediu al Primariei pana in anul 1921.

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie se mandreste cu un patrimoniu impresionat, format din peste 430.000 de obiecte care dateaza din paleolitic pana in epoca moderna. Muzeul se diferentiaza de institutiilor similare din alte judete prin faptul ca, desi pune accent pe istoria Dobrogei, are o arie tematica nationala.

Institutia adaposteste obiecte de origine greaca, romana, bizantina si medievala (unelte si arme din piatra, bronz si fier), ceramica, elemente arhitectonice antice (coloane, capiteluri, frontoane, decoruri, etc.), sculpturi antice, vase din sticla, statuete din bronz, bijuterii, numismatica (colectia cuprinde monede din argint, bronz si aur, unele dintre ele fiind unice), icoane, documente, harti, machete, fotografii, telegrame, reviste, obiecte ce au apartiunut unor personalitati ale inceputului de secol XX, piese de mobilier si alte obiecte cu o mare incarcatura istorica.

La parterul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie se afla doua sali in care sunt expuse monumente arheologice cu valoare deosebita, raritati si piese unicat. Din aceasta sectiune se fac remarcate:

  • Sarpele Glykon – piesa unica in lume, reprezentand o zeitate din mitologia romana (sec. II d.Hr.),
  • Grupul statuar Fortuna cu Pontos – divinitati protectoare ale portului si cetatii Tomis (sec. II-III d.Hr.),
  • Aedicula cu dubla reprezentare a zeitei Nemesis – una dintre cele mai remarcabile piese ale Muzeului (sec. II d. Hr.), colectii de podoabe din aur, pietre si camee, tezaurul de vase de argint Sucidava-Izvoarele, etc.

In cadrul celorlalte etaje ale muzeului exponatele sunt ordonate cronologic, incepand cu primele dovezi de locuire a Dobrogei si incheindu-se cu epoca moderna. Dintre aceste piese se remarca „Ganditorul” si perechea sa, piese emblematice pentru cultura Hamagia (Neolitic).
Complexul muzeal de istorie si arheologie este completat la exterior de un amplu lapidariu (ansamblu de pietre gravate si sculptate) si de Edificiul Roman cu Mozaic, un monument istoric unic in Europa de Est prin dimensiunile sale.

INFORMATII GENERALE

  • Adresa: Piata Ovidiu, nr.12, Constanta
  • Tel: 0241/614.583; 0241/618.763
  • Program in extrasezon: 09:00 – 17:00
  • Program in sezon: 09:00 – 20:00
  • Luni si marti – inchis
  • Intrarea: 20 lei – Adulti, 11 lei – Grupuri organizate si copii
  • Durata vizitei: 2 ore

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.