Casa Baniei
Unul dintre cele mai vechi lacasuri din judetul Dolj, Casa Baniei reprezinta astazi un veritabil loc de pelerinaj pentru iubitorii de arta medievala.
Casa Baniei din Craiova a fost ridicata la sfarsitul secolului XV de boierii Craiovesti. In anul 1699 a fost reconsolidata de catre Constantin Brancoveanu. Astazi mai putem admira pivnita ridicata de catre Craiovesti, restul constructiei avand o data mai recenta de construire.
De-a lungul timpului, cladirea a trecut prin nenumarate incendii, dar si prin stapaniri diferite si destul de multe la numar. Cotropirile austriece ale tinuturilor romanesti au transformat Casa Baniei intr-un frumos sediu al administratiei austriece. In anul 1750 aceasta intra in stapanirea Episcopiei Râmnicului. Dupa anul 1850, aceasta devine sediul Tribunalului, Liceului Fratii Buzesti, adapostind pana si Arhivele Statului in teritoriu.
Din anul 1966 aici sunt adapostite veritabele opere de arta brancoveneasca, gazduind astfel Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei.
Bine de stiut:
Casa Baniei, astazi, ofera turistilor o serie intreaga de informatii de specialitate in vederea cultivarii traditiilor din regiune. De asemenea, aici sunt editate publicatii locale cu valoare culturala deosebit de importanta pentru locuitorii Craiovei. Putem enunta anuarul Oltenia, Studii şi comunicări, Etnografie. In interiorul muzeului sunt gazduite opere de arta traditionala brancoveneasca – ceramica, tesaturi, icoane, instrumente muzicale. Alaturi, magazinul „La carul cu oale”ofera turistilor spre vanzare o serie numeroasa de obiecte de arta cu aceeasi insemnatate culturala.