Casa Memorială Amza Pellea
Casa memorială Amza Pellea a fost inaugurată la Băilești în August 2008, an în care s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului. Fostul primarul din Băilești a pus mână de la mână cu localnicii și, fără sprijinul autorităților, au construit această casă memorială.
Zona care se vizitează nu este foarte mare, cuprinzând două camere (dormitor și birou) și un hol. În fiecare încăpere sunt fotografii, tablouri, diplome și obiecte care amintesc de Nea Marin.
In interiorul ei, veţi găsi un număr de 25 de obiecte personale ale geniului cinematografiei româneşti, adunate cu truda băileştenilor împreună cu Oana Pellea, fiica acestuia. Obiectele sunt vechi, dar bine păstrate şi datează încă din perioada comunismului.
Pe parcursul anului 2023, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a realizat lucrări de renovare a Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești, locuință construită în anul 1908, cu o arhitectură caracteristică începutului de secol XX.
Cu această ocazie a fost realizată o nouă expoziție în care se găsesc obiecte personale ale actorului, dar și o parte din recuzita sa: prima pălărie a personajului Nea Mărin, scutul folosit în filmul Dacii sau sabia pe care a folosit-o în timp ce juca rolul lui Mihai Viteazu.
Inaugurarea casei memoriale a lui Amza Pellea a fost un eveniment cu mare încărcătură emoțională și a avut loc chiar de ziua de naștere a marelui actor – 7 aprilie. La eveniment au participat atât membrii familiei Pellea, dar și localnici sau admiratori ai marelui actor.
Muzeul marelui actor din Băilești are acum o nouă expoziție în care se regăsesc atât obiecte de recuzită din filme, cât și obiecte personale, donate de fiica lui Amza Pellea.
Casa în care a copilărit actorul Amza Pellea a fost renovată timp de un an are și o deosebită importanță arhitecturală, după cum spun specialiștii Muzeului Olteniei care au luat-o în administrare.
Renovarea Casei Memoriale Amza Pellea a costat aproximativ 158.000 de euro, bani alocați din bugetul Consiliului Județean Dolj. Muzeul poate fi vizitat zilnic de la ora 8:00 la 16:00.
Amza Pellea (1931 – 1983) rămâne unul dintre cei mai importanți actori români, cu o carieră fascinantă atât în teatru cât și în film. A rămas în conștiinta publicului prin roluri memorabile precum cel al domnitorului Mihai Viteazul sau cel al lui Nea Mărin. În 1977 a fost recompensat, pentru rolul lui Manlache Preda din „Osânda“, cu premiul pentru „Cel mai bun actor“, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Nea Marin a rămas o pledoarie pentru virtutea salvatoare a umorului.
Un personaj care nu plictisește, nu e redundant, nu se repetă pe sine, ci se inventează în fiecare scenetă, a schimbat alb-negrul oferit de micul ecran într-o epoca de tristă amintire. S-a așezat deasupra ei și a ironizat-o înțelegător, când dulce, când amar. Sergiu Nicolaescu spune că Nea Mărin e un rol creat de Amza Pellea, un actor care nu poate fi înlocuit: „Amza putea să joace orice“.
Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vlădica Hariton din „Tudor din Vladimiri“ de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din „Croitorii cei mari din Valahia“ de Al. Popescu, rolurile din „Tudor“, „Răscoala“, „Haiducii“, „Dacii“, „Columna“, „Mihai Viteazul“), cât și personaje contemporane (Ailinicii din „Secunda 58“ de Dorel Dorian, Manole din „Somnoroasa aventură“ de T. Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din „Fântâna turmelor“ de Calderon, Horațiu din „Hamlet“, Platonov din „Un Hamlet de provincie“ de Cehov). Reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc,
Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București. În perioada 22 martie 1973 – 24 septembrie 1974 a fost Director al Teatrului Național din Craiova.
Adresă: Strada Eremia Grigorescu 58, Băilești 205100
Mare păcat ca cei care se ocupa de Casa memoriala Amza Pellea nu deschid tuturor vizitatorilor. Am vrut sa vizitam casa lui Nea Marin, dar ne-am izbit de o poarta încuiată, deși eram în intervalul orar de vizitare. Câinele din curte a lătrat din toate puterile, dar nimeni nu a venit sa ne deschidă. Asa stiu localnicii sa aprecieze valorile locale.