Manastirea Mainesti
Manastirea Mainesti este o manastire ortodoxa din judetul Olt, asezata in satul Mainesti, din Bals. Biserica manastirii este pusa sub ocrotirea Maicii Domnului, hramul acesteia fiind praznuit la 1 octombrie, de Acoperamantul Maicii Domnului.
Manastirea este situata pe frumoasa vale a Oltetului, intre dulci coline cu deschidere spre rasarit, la doi kilometri mai spre sud de orasul Bals. Credinciosii care se deplaseaza cu trenul pot scurta drumul, mergand din gara Bals in directia Craiova, pe langa calea ferata, pana ce trec podul peste Oltet, apoi, la stanga, pe langa abator, prin catunul Mainesti, pana in sudul acestuia si pe dreapta, situata pe o colina inalta de 15 metri, se vede biserica manastirii.
Pe valea râului Oltet, la o departare de 2-3 km de orasul Bals, în catunul Mainesti, se vede ca rasarita din pamânt, printre pomi si verdeata, pe panta unui deal, biserica în ruina a fostului schit Mainesti. Este asezata într-un cadru natural de mare frumusete, creat parca pentru meditatie, rugaciune si munca.
Biserica Schitului Mainesti îsi are istoria si povestea ei. „Batrânii povestesc ca împrejurul acestui schit calugarii pe vremuri facusera o gradina cu pomi roditori de specii straine si minunate, gradina, fiind un adevarat rai”.
Plantatiile de vii si pomi de soiuri alese, ce se întind din jurul bisericii pâna departe, confirma adevarul „gradinii minunate” despre care povestesc batrânii.
În anul 1968 scriitorul Petre Pandrea, scria:
„În preajma Balsului, în catunul Mainesti, se afla biserica schitului unde, fosti haiduci de-ai lui Iancu Jianu, s-au retras aici si s-au calugarit dupa ce capitanul lor s-a lasat de haiducie la 1818” si ca: „de când haiducii lui Jianu au devenit monahi, de la anul 1818, schitul a primit porecla de «schitul haiducilor», în folclorul local”.
Ctitorul schitului Mainesti a fost ispravnicul Matei Bârzeanu. Anul de fondatie nu se cunoaste. Ctitorul fondator închina acest schit ca metoc Episcopiei Râmnicului la 1743. Aceasta o stim din însemnarea facuta pe actele referitoare la acest schit, trecut în Condica Episcopiei Râmnicului, însa actul de închinare lipseste, precum si actul de fondatie.
Nou înfiintata manastire Mâinesti si-a desfasurat activitatea nestingherit – trecând prin toate greutatile începutului – având din anul 1999 un preot de mir ca slujitor al Sfântului Altar în persoana parintelui Dumitru Popa.
De la înfiintarea sfintei manastiri si pâna în data de 25 martie 2008, obstea manastirii s-a aflat sub obladuirea Preasfintiei Sale de la Râmnicu-Vâlcea, care s-a ocupat îndeaproape de îndrumarea duhovniceasca a obstii si de bunul mers al manastirii, apoi din anul 2008 sub îndrumarea si ascultarea Episcopului Sebastian al Slatinei si Romanatilor.
În prezent manastirea numara 9 vietuitoare, iar slujbele se fac potrivit rânduielilor calugaresti.
Biserica veche a Manastirii Mainesti este monument istoric, înscris în Lista Monumentelor Istorice pe anul 2010, la pozitia 240, având codul de identificare OT-II-m-B-08645.